BiH: Evropski horizont boljeg sutra

autor: Sanja Knežević 0

Univerzitet u Banjoj Luci u saradnji sa centrom Europrojekt i Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, organizovao je 28. februara 2014. godine  prvi info-dan na temu „Horizont 2020“.

foto: Sanja Knežević

Riječ je o novom i do sada najvećem programu Evropske unije za istraživanje i inovacije za period 2014 – 2020. godine, čiji okvirni budžet iznosi 80 milijardi evra.

U ime domaćina riječi dobrodošlice brojnim gostima i učesnicima skupa uputio je prorektor za naučnoistraživački rad Milan Mataruga, nakon čega se prisutnima obratio i rektor Univerziteta Stanko Stanić. On je naglasio da već sada, a pogotovo u vremenu koje je pred nama, univerzitet može računati da će biti respektabilna naučnoistraživačka institucija tek kada dođe u fazu u kojoj će njegova istraživačka, odnosno naučna komponenta, bar za jotu biti jača od nastavničke.

Prisutne je pozdravio i ministar prosvjete Goran Mutabdžija, te ukazao na značaj jačanja naučnotehnološke kompetitivnosti za buduće pozicioniranje javnih univerziteta RS u evropskom prostoru, izražavajući očekivanje da će mogućnosti koje nudi program „Horizont 2020“ biti u većoj mjeri iskorištene nego što je to bio slučaj sa prethodnim programima.

Šef odsjeka  za nauku u Ministartvu civilnih poslova BiH Amar Miraščija podsjetio je da Bosna i Hercegovina učestvuje u okvirnim programima EU za istraživanje i razvoj od 2004. godine, te da je 2009. godine stekla status pridruženog člana FP7 programa. On je takođe naglasio da uporedo sa radom na stvaranju  ambijenta u kojem će se omogućiti potpuno učešće u međunardonim projektima Ministarstvo svake godine odobrava grant za pisanje projekata, ali da se ta sredstva nikada u cjelosti ne iskoriste.

Nema komentara

Napišite komentar