Završen Cinema City

autor: Ana Bojović i Isidora Marković 0

Osmo izdanje Cinema City-a svečano je zatvoreno sinoć u novoj kreativnoj četvrti. Poslednjeg dana festivala prikazani su filmovi „Nebo iznad nas“, „Drhtaj u bespuću“, „Pre kiše“ i mnogi drugi, a nakon projekcija usledila je i svečana dodela nagrada.

Međunarodni žiri takmičarske selekcije Nacionalna klasa, u sastavu Karpo Godina, Kasia Karvan i Alesandro Groplero, nagradu za najbolji film dodelili su debitantskom ostvarenju reditelja Vuka Ršumovića filmu „Ničije dete“. U okviru selekcije Nacionalna klasa, stručni žiri je dodelio i posebna priznanja – za uverljive izvedbe mladih glumaca žiri je pohvalio Jovanu Stojiljković za lik Maje u filmu „Panama“, Denisa Murića za ulogu Harisa u filmu „Ničije dete“ i Žarka Markovića za lik Luke u „Varvarima“. Domaće debitantsko ostvarenje reditelja Ivana Nikića film „Varvari“ pohvaljen je sa još dve nagrade – nagrada za inovaciju i nagrada žirija mladih. I žiri mladih i žiri „starijih“ navode da je ovaj film dopustio samim mladim glumcima i akterima filma da kreiraju priču i da pokažu  nažalost realnu sliku stvarnosti u kojoj mladi nemaju snage da menjaju društvo.

A kako je ovogodišnji Cinema City bio u znaku prvih ostvarenja i mladih autora, specijalna nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji dodeljena je filmu „Panama“ koji je i otvorio osmi Cinema City. Reditelj Pavle Vučković istakao je poseban značaj ove nagrade s obzirom na to da je premijera filma održana na Kanskom festivalu, ali se domaća premijera odigrala upravo na Cinema City-u. Film je izazvao burne reakcije, a kako mnogi nisu uspeli da prisustvuju ni premijeri ni repriznom terminu, posetioci Cinema City-a su imali priliku i treći put da ga pogledaju u subotu uveče.

Nagrada za najbolji film u selekciji Fresh Danube films dodeljena je filmu „Liza, lisica-vila“ mađarskog reditelja Karoja Uja Mesaroša, a posebno priznanje pripalo je dokumentarnom filmu „Goli“ hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac. Pored posebnog priznanja Fresh Danube films selekcije, film „Goli“ nagrađen je i nagradom publike.

U selekciji Up to 10k bucks nagrada za najbolji film dodeljena je filmu „Cveće zla“ reditelja Sabolča Tolnaia. Pored „Cveća zla“ pohvaljeni su i filmovi „Ana Trg“, „Ništa nije za džabe“, i filma „Petlja“.

Nakon svečane dodele nagrada usledili su i koncerti VIS Limunada i VKSHN.

Osmo izdanje Cinema City-a trajalo je nedelju dana na novoj lokaciji u novoj kreativnoj četvrti. U šest festivalskih zona prikazano je 70 filmova iz šest selekcija, održano je sedam koncerata, a publika je uživala i u proptatnim sadržajima Cinema City paralele. A dokaz da je publika zaista uživala tokom sedam festivalskih dana na novom prostoru je i rekordna posećenost koja je prešla 35.000.

Nema komentara

Napišite komentar