Dodeljene nagrade za najbolje radove na Festivalu "On the Record"

autor: Odjek 0

Peti Festival “On the Record” završen je dodelom nagrada najboljim radovima, a među nagrađenima su i studenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Studenti Filozofskog fakulteta su se posebno istakli kad je u pitanju kratka radijska forma, u kojoj su odneli tri glavne nagrade. Treće mesto je osvojila Marija Grbić, novinarka Univerzitetskog odjeka, za priču o „Surogat materinstvu”. Drugo mesto pripalo je Snežani Čenad i Mariji Sušić koje su se bavile marginalizovanom temom kao što je “Muška prostitucija”.

Prvu nagradu dobila je istraživačka priča „Biznis preko granice” Filipa Uzelca, Une Krlić i Ivane Berta.

– Reportažno i analitički, kolege su pokazale umješnost baratanja radijskim alatima kako bi ispričali priču koja govori o varijantama snalaženja za ljudsku egzistenciju – stoji u obrazloženju.

Kategorija multimedije bila je posebno inspirativna autorima za pričanje iskustava iz izbegličke krize, pa sva tri rada se bave upravo ovim problemom. Treće mesto osvojio je projekat “Na putu, daleko od doma” dvojice studenata sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Zorana Strike i Dine Zuraka.

Drugo mesto, za “vrstan rad kroz pojedinačnu ljudsku priču“, dobile su Petra Srđanović, Barbara Ravbar i Marijana Krištof za platformu Yolla's European Story.

“Tragovi balkanske rute” Rebeke Lesac, Katarine Šapine i Tijane Jakovljević, osvojio je prvu nagradu.

– Sveobuhvatni projekt, s tekstovima, infografikama, fotografijama i videima, pokazuje nadu u budućnost kvalitetnih on-line projekata u regiji – naveo je žiri.

U kategoriji TV formi treće mesto osvojila je Katarina Šapina za priču “Soul Food Kitchen” o volonterima koji rade i za “zaboravljene” izbeglice po skvotovima u Solunu.

Drugu nagradu osvojile su studentkinje Fakulteta političkih nauka iz Beograda, Ivana Atanacković i Miljana Miletić za prilog “Mali Pikaso“, koji takođe u prvi plan stavlja sudbinu onih koji su primorani da prelaze hiljade kilometara tražeći novi dom.

Prva nagrada otišla je u ruke četvoro studenata sa FPZG-a, Sari Kekuš, Antoniu Peniću, Mislavu Pilsaku i Eugeniji Prši za dokumentarnu reportažu “Metamorfoze”. U obrazloženju žirija se navodi da je u ovoj kratkoj novinarsko-dokumentarnoj formi izražen jak autorski sugestivni pečat temi koja se u regiji dominantno „skriva ispod tepiha“.

– Izazovi mladih transrodnih osoba prikazani su kroz otvorena i direktna svjedočanstva, koja se rijetko čuju i vide, bez off-a. Kao autorska intervencija dominiraju vizualna intermezza koja su potpuno u svrsi pričanja priče protagonista – zaključio je žiri.

Žiri koji je odlučio o nagrada, činili su Ivana Dragičević, urednica i voditeljica televizije N1, Marin Veršić, novinar Al Jazeera Balkans i Jovana Zdjelarević, novinarka Omladinskog radija Radio-televizije Vojvodine.

Ove godine „On the Record” je organizovan u okviru projekta “Balkan Bridges” koji Fakultet političkih znanosti realizuje zajedno sa Univerzitetom u Arizoni Walter Cronkite Schoolf od Journalism and Mass Communication, a u kojem učestvuje i Filozofski fakultet u Novom Sadu.

Foto: Festival On the Record

Nema komentara

Napišite komentar