Proces ili šta je stvarno važno za mene?

autor: Biljana Đukić 0

Učesnici Studentske sekcije Srbije u Studentskom kulturnom centru Fabrika objasnili su kako je nastup Srbije u Studentskoj sekciji Praškog kvadrijenala 2015. godine inspirisan fenomenom politike, odnosno, njenom pozicijom i njenim značenjem, kao i odnosom koji politika uspostavlja sa kulturom. 

foto: scen.un.ac.rs

Ovogodišnja postavka posvećena je i ispitivanju pojma „proces“, shvaćenog u najširem smislu reči. U ovom projektu je učestvovalo 15 studenata, s različitih fakulteta i univerziteta u Srbiji, koji u prostoru Kafkine kuće pričaju o formiranju identiteta, ličnih, kolektivnih i grupnih, koji su nastali pod uticajem određenih političkih okolnosti.

Odabir učesnika je obavljen na osnovu javnog konkursa, na koji se prijavilo 68 studenata, ali je nakon selekcije ostalo njih 15. Do 2007. godine izbor se obavljao na osnovu dela koje prilažu i dešavalo se da se prijavi i do 250 studenata za učešće na Praškom kvadrijenalu.  Ove godine odabir studenata obavljao se na osnovu pojave ličnosti, a ne na osnovu studentskih radova koje su prilagali na konkursu.

„Smatram da je ovakav način odabira studenata za učešće na Praškom kvadrijenalu mnogo bolji i efikasniji od onog koji se koristio do 2007. godine. Studenti sada na ovom konkursu, odgovaraju na razna pitanja, iznose svoje lične stavove, biramo ličnosti“, kazala je teoretičarka scenskog dizajna Tatjana Dadić Dinulović. 

Rad studenata u okviru ovog projekta bio je pod stalnim nadzorom mentora, ali i kustosa srpskih muzeja.

„Izuzetno je zanimljivo ali i zahtevno grupu potpuno različitih ljudi dovesti do toga da imaju zajedničke poglede na određena životna pitanja. Dešavalo se da imamo te situacije kada bismo najradije odustali od svega i okrenuli se. Prošli smo bukvalno sve faze u roku od dva dana, od naleta sreće, radosti, oduševljenja pa sve do druge krajnosti, besa, tuge i očajanja“, bila je iskrena studentkinja Sofija Mitrović.

Osnovni cilj projekta Proces ili šta je stvarno važno za mene je da studentima priča postane alat kojim će oni uvesti publiku u prostor svog uspostavljenog zajedničkog identiteta. Priče se interpretiraju u različitim formatima i medijima, pomoću ličnih predmeta za koje su naratori priče vezani.

„Izuzetno nam je važno da publika oseti i bar privremeno bude deo kolektivnog identiteta svih učesnika jednog umetničkog događaja“, objašnjava mentor Dušan Mamula.

Organizatori nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu, koji će biti održan od 18. do 28. juna pod nazivom Zajednički prostor: Muzika – Vreme – Politika su Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Studenti pozivaju sve zainteresovane građane da u nedjelju od 12 do 15 časova dođu na prikazivanje performansa kakav će izvesti i u Pragu. Nedeljna radionica održaće se u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka. 

Nema komentara

Napišite komentar