Otvorena vrata na Akademiji umetnosti

autor: Aleksandar Milošević 0

Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu trenutno su u toku otvorena vrata koja se održavaju onlajn putem.

Foto: Aleksandar Milošević

Za razliku od prethodnih godina kada su otvorena vrata održavana na fakultetu, u trenutnoj situaciji zainteresovani studenti mogu se upoznati sa svojim budućim zanimanjima prvenstveno onlajn, ali i uživo na fakultetu u određenim terminima.

Govoreći o otvorenim vratima profesorka Bosiljka Zirojević Lečić kaže da se zainteresovani đaci za sve smerove na Akademiji mogu informisati putem sajta, ali takođe mogu doći i na konsultacije na fakultet.

„Za svaki smer postavljene su imejl adrese saradnika na koje oni primaju upite. Svi zainteresovani kandidati mogu doći na konsultacije subotom u periodu od 9 do 1, kao i u periodu od ponedeljka do petka pre podne“, kaže profesorka Bosiljka i dodaje da su te konsultacije besplatne.

Studenti četvrte godine na Akademiji umetnosti saglasni su da je značajno da se budući studenti  konsultuju sa profesorima uživo na fakultetu.

„Buduće kolege savetujem da dođu lično na Akademiju i da, uz poštovanje svih epidemioloških mera, porazgovaraju s budućim profesorima kako bi dobili kvalitetne kritike, delimično se upoznali s načinom rada i na kraju upisali željeni smer“, kaže student četvrte godine Aleksandar Siker.

Foto: Aleksandar Milošević

S obzirom na to da studije na Akademiji umetnosti zahtevaju u velikoj meri praktični rad na svim smerovima, onlajn način rada stvara poteškoće i studentima i profesorima na ovom fakultetu. Profesorka na smeru Slikarstvo Bosiljka Zirojević Lečić ističe da u trenutnoj situaciji rade sa 50 odsto snage, a da najviše ispaštaju studenti završne godine osnovnih studija.

„Posebno u ovim okolnostima gube studenti četvrte godine jer treba da završe osnovne studije i da im to bude neka vrsta ulaza na master i usmeravanje na profesionalni rad“, kaže ona.

Studentkinja završne godine Slikarstva Jelena Simonović kaže da je onlajn nastava prilično promenila njen pristup u likovnom stvaralaštvu.

„Rad od kuće mi je omogućio da na jedan nov način sagledam svoje ideje i ta izolovanost mi je pomogla da odlučim kojim ću putem nastaviti da radim u budućnosti“, kaže Jelena i dodaje da su u ovoj situaciji profesori bili veoma posvećeni njihovom radu.

Pojedini studenti smatraju da im je iz trenutne perspektive posebno drago što su se opredelili za Akademiju umetnosti, jer do izražaja može doći njihova kreativnost bez obzira na okolnosti.

„Ovaj period me je osvestio koliko je značajno komunicirati s kolegama i profesorima, a imajući u vidu trenutnu situaciju, mogu reći da mi je drago što sam odabrala poziv u kom je moja kreativnost uvek prisutna“, kaže studentkinja Anđela Kopanja.

Otvorena vrata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu trajaće do kraja semestra, kako bi svim zainteresovanim kandidatima bilo omogućeno da dobiju sve potrebne informacije o svojoj budućoj profesiji.

Nema komentara

Napišite komentar