„Nema izbora, jer nemamo izbora“

autor: Katarina Ivanišević 0

Izbori za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu ponovo su blokirani. Grupa studenata, među kojima su i članovi neformalne grupe „STAV“, sprečila je održavanje izbora, tvrdeći da izborni proces nije pravičan i transparentan. Ovo je već drugi put da su izbori blokirani, nakon što su prvi put blokirani 16. aprila ove godine.

Studenti su izborne kutije oblepili svojim plakatima sa natpisom „Nema izbora, jer nemamo izbora“. Razlog za blokadu leži u nezadovoljstvu studenata time što je Savez studenata jedina lista za koju se može glasati. Studenti grupe „STAV“ zahtevaju izmene člana 19 izbornog pravilnika kako bi se olakšala kandidatura neformalnih grupa, ali ti zahtevi nisu usvojeni. Zato su odlučili da sabotiraju i drugi pokušaj održavanja studentskih izbora.

Foto: STAV

 Studenti su se ujutro, neposredno pre početka glasanja, okupili ispred zgrade Filozofskog fakulteta. Oko 7.45, grupa od sedam studenata, među kojima je bila i Doroteja Antić, članica neformalne grupe STAV, pokušala je da uđe u prostorije gde su se održavali izbori.

„Oni su već bili zaključani iznutra, a s druge strane su postavljeni paneli od 2 metra. Videli smo dvojicu koji čuvaju te panele. Vratili smo se s druge strane gde su bila zatvorena vrata. Izborna komisija je već sedela unutra. Ispred vrata su stajala dva čuvara, a pored njih je bio red od sedmoro, osmoro studenata koji su čekali da glasaju. Stali smo u red za glasanje i planirali da uđemo i blokiramo biračke kutije - što smo na kraju i uspeli,“ objasnila je Doroteja.

Izbori su počeli tačno u 8 časova, niko nije glasao pre toga. Izborna komisija je  prva glasala, iako predsednik izborne komisije profesor Milan Ajdžanović nije bio tu. Profesor Ajdžanović je objasnio da im je dao odobrenje: „Sme da se krene sa izborima iako predsednik izborne komisije nije prisutan jer to omogućuje pravilnik. Bitno je da budu prisutna barem tri člana komisije.“

 Aktivista neformalne grupe STAV i student Filofskog fakulteta Branislav Đorđević ušao je da glasa nakon čega je iscepao listić da bi ga poništio. Kako je on izlazio napolje, malo je jače odškrinuo vrata da bi ostali studenti mogli da uđu,ali čuvari su pokušali su ih spreče uključujući i devojku iz Studentskog saveza koja je kasnije tvrdila da je povređena u tom guranju na vratima. Stoga je pozvana hitna pomoć i policija koja nije nikoga legitimisala već je razgovarala sa predstavnicima parlamenta i sa studentkinjom koja je tvrdila da je povređena. Oni su ubrzo i otišli nakon što su shvatili da niko nije ozbiljno povređen kako je rečeno kada su ih pozvali.

U međuvremenu, nalazi pokrajinske inspekcije koja je reagovala tokom prethodne blokade pokazali su da na tim izborima nije bilo nepravilnosti. Doroteja Antić objašnjava da je STAV poslao zahtev pokrajinskoj inspekciji da ispitaju da li su izbori za parlament bili po pravilniku.

„Nakon što su otišli na teren izjavili su da oni nemaju zakonsku obavezu do kad moraju da nam ostave rešenje sa lica mesta, ali verovatno će biti za sedam do deset dana. Kada je prošlo toliko vremena mi smo ih zvali nekoliko puta uzastopno, ali su na kraju blokirali naš broj i nismo nikad saznali šta je inspekcija utvrdila kada je otišla na teren. Ispostavilo se da je inspekcija poslala papir sa rešenjem studentskom parlamentu, a ne nama koji smo bili podnosioci zahteva. Na tom papiru piše da na izborima 16. aprila nije bilo neregularnosti.“

Kako saznajemo, tokom celodnevne diskusije između dve grupe studenata postignut je privremeni kompromis da se, uz prisustvo pravnika, održi jedan ili više sastanaka kako bi se ova izborna kriza privela kraju. Postoji mogućnost da će na narednim izborima i predstavnici „STAV-a“  biti opcija na glasačkim listićima.

Predsednica parlamenta Ivana Macak odbila je da da izjavu za medije.

Nema komentara

Napišite komentar