Festival „IZLAZ“ kao odgovor na blokade Filozofskog fakulteta

autor: Maša Drinić 0

„Studenti su odlučili da simbolično najave festival „IZLAZ“ jednom sadnjom cveća kao neki vid ponovnog rođenja, zato što su neka nepoznata lica do skoro boravila u našem fakultetu.“ Ovako je Branislav Đorđević, član organizovane grupe STAV, opisao današnju aktivnost koja je prva u nizu za ovu nedelju. Neformalna studentska organizacija STAV nastala je sa idejom da diže političku svest mladih i organizuje različite akcije koje će u tome pomoći. Festival „IZLAZ“ osmišljen je kao odgovor na petodnevne blokade koje su se odvile na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i koje su privremeno prekinute zbog ispitnog roka.

Foto: Marko Antić

Sađenje cveća ispred Filozofskog fakulteta prva je u nizu akcija u čijoj realizaciji su učestvovali studenti i profesori sa više novosadskih fakulteta. Grupa STAV je obezbedila đubrivo i potrebnu opremu, a učesnici akcije su donosili sadnice i zajedno su ulepšali inače prazan prostor ispred ulaza fakulteta. Sađenje cveća  iskorišćeno je kao simbolički gest sa praktičnim rezultatom, kao primer čuvanja i negovanja fakulteta i svega što on predstavlja.


Naredna aktivnost u okviru ovog festivala biće tribina o bezbednosti novinara koja je isplanirana za četvrtak i održaće se u prostorijama NDNV-a (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) koje se nalazi na adresi Sutjeska 2. Na tribini će govoriti predsednica Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine i novinarka portala Nova.rs Ana Lalić Hegediš, glavni urednik Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), programski direktor NDNV-a i šef dopisništva novinske agencije Beta za Vojvodinu Dinko Gruhonjić  i novinar Radia 021 Žarko Bogosavljević. Izabrani gosti pored novinarske karijere imaju još nešto zajedničko, a to je da su u proteklih mesec dana svi bili žrtve pretnji zbog stavova koje su izneli. Pošto ovo nije redak primer napada na novinare na ovim prostorima, tema tribine ne tiče se samo medijskih radnika (kako trenutnih, tako i budućih), već i šire javnosti.

„Izlazak na kafu i karaoke“ najavljen je za subotu u 19 časova, ponovo ispred Filozofskog fakulteta. Najavljeno je neformalno druženje na otvorenom uz kafu, muziku, razgovor i opuštanje. Na ovoj, kao i na svim ostalim aktivnostima, dobrodošli su svi koji su zainteresovani, a ne samo studenti i profesori Filozofskog fakulteta. Čitav festival predstavlja priliku za upoznavanje, razmenjivanje ideja i mišljenja, pa samim tim i negovanje slobode govora.

Foto: Marko Antić

Poslednja ovonedeljna akcija biće projekcija filma „Đinđić- priča o Srbiji“, koji će biti prikazan u nedelju od 20 časova ispred fakulteta. Filozofski fakultet nalazi se u ulici Zorana Đinđića, što možda dodatno ilustruje i dalje važnu i aktuelnu tematiku ovog filma. U pitanju je dokumentarni film o atentatu na tadašnjeg premijera Srbije koji se desio 2003. godine, a film je snimljen 20 godina kasnije. Film predstavlja podsećanje na buran period ratova, tranzicije, nade i straha. U okviru festivala „IZLAZ“ planirane su brojne aktivnosti, koje će se odviti u naredne dve nedelje.

Nema komentara

Napišite komentar