Akademska zajednica treba da bude žarište društvene promene

autor: Aleksandra Aleksić 0

Treba raditi na jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine u celokupnom društvu, a naročito u akademskoj zajednici – glavna je poruka svih učesnika panel diskusije Održivi razvoj i uloga akademske zajednice, održane sinoć u okviru Planet Earth Festa u Rektoratu.

Predstavnik organizatora festivala, Unije studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu, Nikola Srdić skrenuo je pažnju na činjenicu da je akademska zajednica veliki potencijal i da bi trebalo da predstavlja žarište društvene promene u vezi sa zaštitom životne sredine, a ne žarište problema. Sa ovakvim stavom, saglasan je bio i jedan od učesnika diskuje Zamenik pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj Goran Stojanović.

„Očekujem od studenata da budu promoteri promena, a da ja njih sledim. U tome je budućnost. Ako hoćemo da imamo održivi razvoj, prvo moramo da krenemo od nas samih, od malih promena“, rekao je Stojanović.

Stav da je akademska zajednica najodgovornija za stanje u društvu imao je i predstavnik nevladinog sektora Igor Jezdimirović, ispred udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

„Nismo dovoljno glasni da pitanja koja se tiču našeg zdravlja budu glavna na izborima, a to je zapravo ono što je najvažnije od svega“ rekao je Jezdimirović i istakao da nedostatak novca nije glavni uzrok problema, već njegova raspodela.

Sa druge strane, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Nemanja Stanisavljević, stao je u odbranu studenata, a on je kao jedan od problema naveo to što nadležne institucije ne prepoznaju uvek trud i entuzijazam mladih, ili ne urade ono što je u njihov deo posla, što se naročito vidi na primeru izgradnje nove deponije.

„Jedan od osnovnih problema jeste što se projekti ne sprovode u delo. Projekti postoje, ali te studije ostaju kod nekoga u fioci, kao što je slučaj sa izgradnjom deponije. Dokumentacija postoji, ali se ništa ne realizuje“, zaključio je Stanisavljević.

Osim pomenutih učesnika na panel diskusiji govorila je i predstavnica gradske Uprave za zaštitu životne sredine Milana Vrtunski, koja je publici približila rad uprave i njene ciljeve. Takođe, u diskusiju se uključila i specijalna gošća, učenica drugog razreda gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Jovana Kondić koja je izumela termoizolacioni panel od zeolita, vlakana celuloze i cementa.

Poslednjeg dana festivala 23. aprila od 18 časova u zgradi Rektorata biće predstavljanje nacionalnog akcionog plana za razvoj organske proizvodnje u Srbiji od 2015. do 2020. godine, koji je nastao kao rezultat saradnje Evropskog omladinskog centra Vojvodine (EOCV) i švedske organizacije za međunarodni razvoj SIDA.

Kako je za naš sajt objasnio predstavnik EOCV-a Goran Gabrić, u okviru programa se očekuje učešće predstavnika lokalnih, pokrajinskih vlasti i predstavnika ministarstava, kao i brojnih proizvođača koji će izložiti svoje radove. 

Nema komentara

Napišite komentar