Tribina o navijačima i navijanju

autor: Gordana Adamov 0

„Navijačko bildovanje ekstremizma“ naziv je tribine koja će se održati u četvrtak, prvog novembra, u prostorijama novosadskog Radio kafea. Početak je zakazan za 18 časova, a ulaz je besplatan.

Na tribini će se diskutovati o tome zašto su navijanje i nacionalizam usko povezani i zbog čega su sportski događaji idealno mesto za širenje ekstremističkih poruka.Ona je namenjena svima koje zanima sport, ne samo u takmičarskom smislu, nego i u kontekstu njegove uloge u društvu, poručuju organizatori tribine.

– Navijanje je nešto što je neodvojivo od sporta i nešto što lako može da postane nesportsko. Poznato je da Srbija ima sedam miliona selektora i da bi svako mogao da odvede reprezentaciju na Mundijal, zbog toga ćemo se na tribini osvrtati prvenstveno na fudbal i ponašanje fudbalskih navijača. U Srbiji se pojedini klubovi smatraju kao "stub Srpstva", dok navijači neretko ističu nacionalne simbole, što samo po sebi ne mora da bude nešto loše, ali kada imate takve stvari u kombinaciji sa skandiranjem o tome da bi nekoga trebalo ubiti samo zato što nije Srbin ili da zbog svog nacionalnog indentiteta ne može da bude prihvaćen u "nacionalno čistu" državu, onda je to već problem o kojem bi trebalo da se priča, prvenstveno o posledicama takvog ponašanja, ali i o tome kome je takvo ponašanje na stadionima potrebno. Dakle, ovo je priča i za one koji aktivno ne prate fudbal, ali ih interesuje društvo u celini – poručuje moderator tribine i novinar radija 021 Zoran Strika.

Na tribini će govoriti antropolog i autor knjige "Antropolog među navijačima" Ivan Đorđević, docentkinja Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Smiljana Milinkov koja drži predmet Sport i mediji i jedan od autora emisije "Na ivici ofsajda" Damir Bojić.

Tribinu organizuje Fondacija 021 uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Nema komentara

Napišite komentar