Superklasiko prvi put u finalu Kope Libertadores

autor: Vuk Maletin 0

U današnjem derbiju u finalu Kopa Libertadores susreću se jedni od najvećih Južnoameričkih klubova – Boka i Riverplata. Ovaj meč trebalo je da bude odigran juče, ali je zbog obilnih padavina i lošeg stanja terena, pomeren za danas.

Photo: Fox Sports Asia

Ovaj događaj biće od istorijske važnosti za čitavu Južnu Ameriku, a pogotovo za Argentinu i Buenos Aires, kojima je verovatno značajniji i od Svetskog prvenstva. Da bi se razumelo zašto je tako, moramo podsetiti na neke činjenice iz njihove prošlosti.

Oba kluba osnovana su još na samom početku 20. veka, na dokovima Buenos Airesa, čak i u istom naselju. Razlika između godina osnivanja iznosi samo četiri godine, pa bi se moglo reći da su vršnjaci. Prvi zvaničan meč između ova dva kluba odigran je davne 1913. godine. Riverplata je pobedila. 

Iako su oba kluba nastala u radničkom naselju, River je već posle dvadesetak godina promenio stadion, i odlučio da se preseli u finansijski razvijenije naselje, gde bi privukao više klase gledalaca. Upravo su time inspirisani nadimci koje klubovi, reklo bi se, sa ponosom nose. River je tako poznat kao Milionerski klub, a navijači Boke kao Đenovljani. Veliki deo baze navijača Boke upravo su potomci migranata iz tog italijanskog grada.

Ova dva kluba između sebe imaju čak devet trofeja pobednika ovog južnoameričkog takmičenja, tako da će, ma kakav rezultat bio, ova brojka postati dvocifrena.

Dvomeč između ova dva kluba biće prvi Superklasiko, koji će odlučivati o osvajaču Kope, pa čak ni činjenica da neće biti gostujućih navijača na stadionu, neće previše uticati na uzbuđenje. Danas „Bombonjera“, dom Boke, a kroz nešto manje od dve nedelje „Monumental“, dom Riverplate, biće pun svakakvih prozivki i dobacivanja, što ovom derbiju daje posebnu čar. Navijači Boke vikaće „pilići“ (Las Gallinas) zbog isuviše plašljivog pristupa igri igrača Riverplate, a dve nedelje kasnije, „pilićima“ će navijači duvati vetar u leđa uz povike „male svinje“ (Los Chanchitos), naziv koji je tim Boke dobio zbog navodnog smrada koji se oseti na njihovom stadionu.

Odlaganje prvog meča zbog vremenskih nepogoda nije narušilo uzbuđenje gledalaca, naprotiv, time je tenzija pred meč dodatno pojačana, pa se umesto jučerašnje kiše, na „Bombonjeri“ očekuje usijana atmosfera.

Nema komentara

Napišite komentar