Za petama najvećima

autor: Marko Brnjašević 0

Vozač Mercedesa Luis Hamilton uspeo je da odbrani titulu prvaka u Formuli 1 trijumfom u „Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država”.

Foto: formula1.com

Bez konkurencije

Da finiš ovosezonske Formule 1 ne bude toliko zanimljiv, pobrinuo se upravo Luis Hamilton, koji je uspeo da obezbedi titulu čak tri trke pre kraja sezone. Hamilton je prvim mestom u 16. trci po redu u Ostinu (Sjedinjene Američke Države) potvrdio ovosezonsku dominaciju, pošto je to bio deseti put da je Britanac završio prvi i time ostvario nedostižnih 76 bodova prednosti u odnosu na konkurenciju. Time je ostvario 43. pobedu u karijeri, ali je i „svom” Mercedesu doneo titulu šampiona u konkurenciji konstruktora. Postao je i prvi Britanac koji je uspeo da odbrani titulu i uradi ono što za rukom nije polazilo Džekiju Stjuartu, Džimiju Klarku i ostalim sunarodnicima koji su osvajali titule šampiona u Formuli 1. Prvu titulu je osvojio još 2008. godine kada je imao svega 23 godine (najmlađi osvajač u istoriji), a osvajanjem još dve se izjednačio sa sunarodnikom Stjuartom, ali i Brebamom, Laudom, Senom i Pikeom. Ispred njega su Fetel i Prost s četiri, Fanđo s pet i neprikosnoveni Mihael Šumaher sa sedam osvojenih titula. Do kraja sezone ostale su još tri trke, u Meksiku, Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje će se, bez obzira na sve, voziti, iako je teško očekivati da će biti ispraćene na pravi način, s obzirom na to da je gotovo sve već rešeno.

Trka za pamćenje

25. oktobar 2015. godine, Ostin. Sjedinjene Američke Države u borbi protiv uragana Patricija, koji prvo nije dozvoljavao ni da se održe kvalifikacije za „Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država”, da bi se one uz velike napore ipak nekako održale svega nekoliko sati pre početka trke. Trka za pamćenje u kojoj su čak dva puta morala da intervenišu bezbednosna vozila, prvi put zbog zaustavljanja vozila Markusa Eriksena, a drugi put pošto je vozilo Kvajta izletelo sa staze i udarilo u zaštitnu ogradu. I ne samo to, dva puta je na snazi bio i virtuelni „sejfti-kar”, prvo zbog delića bolida Nasra, a potom zbog kvara na Rikardovom bolidu. Sa prve pozicije kretao je Niko Rozberg, timski kolega pobednika trke Luisa Hamiltona. Trku je obeležilo i dosta preokreta i neizvesnosti pošto je već u prvom krugu Hamilton prestigao Rozberga, koji je očajno otvorio trku. Ipak, kasnije je uspeo da povrati lidersku poziciju posle nekoliko grešaka Hamiltona. Pet krugova pre kraja Hamilton je imao prednost od 2,6 sekundi i bilo je jasno da će osvojiti prvo mesto na „Velikoj nagradi Sjedinjenih Američkih Država”. Da Hamilton već tad proslavi titulu prvaka, „pomogao” je Rozberg, koji nije dozvolio da ga Fetel pretekne, i time je pitanje šampiona rešeno čak tri trke pre kraja sezone. Hamilton je završio trku za 1 sat, 50 minuta i 52 sekunde, drugo mesto zauzeo je Rozberg sa 2,8 sekundi zaostatka, dok je treći bio Fetel sa 3,3 sekunde zaostatka u odnosu na pobednika.

Kako talenat postaje kvalitet

Hamilton je rođen u Stivenidžu 1985. godine, a poreklo vuče iz Grenade. Već sa osam godina je počeo da se bavi kartingom. Tom prilikom upoznao je i Rona Denisa, vlasnika Meklaren Mercedesa, koji je, videvši Luisov talenat, odlučio da ga ubaci u razvojni program sa namerom da od njega napravi vozača Formule 1. Sa šesnaest godina debituje kao vozač Formule, ali u Formuli Reno gde u ukupnom poretku završava kao peti. Godina 2007. bila je prelomna za karijeru ovog Britanca, pošto je tada izabran da bude drugi vozač Meklaren iza Fernanda Alonsa. Na samom debiju na „Velikoj nagradi Australije” zauzima treće mesto i uspeva da se popne na pobedničko postolje, a to mu uspeva u još nekoliko navrata te sezone i tada od potpunog anonimusa postaje jedan od glavnih favorita za titulu. Već naredne godine uspeva da osvoji titulu i tako postane najmlađi šampion u istoriji Formule 1, imao je svega 23 godine, a ta sezona se pamti kao jedna od najuzbudljivijih, pošto je na kraju Hamilton trijumfovao jer je imao samo jedan bod više od konkurenta Felipea Mase. Te 2007. godine izašla je i njegova autobiografija pod nazivom „Moja priča”, a u tabloidima se dosta govorilo o njegovoj vezi sa pevačicom Nikol Šerzinger. Poznat je i po različitim dekoracijama kojima je ukrašavao kacige.

Nema komentara

Napišite komentar