Kraj višedecenijske ere

autor: Nemanja Sretković 0

Najvažnija sporedna stvar na svetu, ovako pasionirani ljubitelji doživljavaju fudbal. Dugi niz godina, fudbalska sezona ne može da prođe, a da je ne isprati verovatno najpopularnija sporstka video igra na svetu „FIFA“. Od ove godine „FIFA“ se više ne zove tako, nakon što je kompanija „EA“ raskinula ugovor sa Fifa organizacjom zbog neslaganja oko isplate, igrica je promenila ime u „EA FC 24“.

Foto: Pixabay

Nakon odluke o raskidu ove dugogodišnje saradnje, ljubitelji ove igrice željno su iščekivali kako će se ove promene odraziti na sam kvalitet igre. U odnosu na prethodnu Fifu, došlo je do određenih izmena, koje su u određenoj meri poboljšale ali i unazadile igru. Razliku možemo primetiti odmah na početku kada pokrenemo igru, početni meni je drugačiji, kobinacija zelene i crne boje, veoma podseća na sada, već davni, „PES 2012“. Ono što je za ljubitelje najvažnije, igra je zadržala širok spektar aktivnosti, karijera igrača, karijera trenera, ultimejt tim, kik of režimi.

Kada je reč o ultimejt timu, unapređen je sa nekoliko novih funkcija. Na primer uvođenje ženskog fudbala, tačnije dodavanje kartica za igračice iz top pet liga, što do sada nismo imali priliku da vidimo. Svakako da je ovo značajan korak ka formiranju ravnopravnosti, barem kada je u pitanju ova igrica. Takođe ovaj segment je unapređen stavkom, evolucija. Evolucijom je moguće trajno poboljšati kartice tako što ispunjavate određene izazove koje vam igra zada.

Kada je reč o segmentu karijera, vizuelno je sve isto kao i prethodnih godina. Međutim velika promena je ta što će igrači pre svake utakmice moći da biraju stil kojim će njihova ekipa tokom utakmice igrati, takođe kao menadžeri svojih ekipa možete sastavljati vaš stručni štab, tačnije možete birati trenere za određene igrače. Još jedna bitna stavka kod segmenta karijera jeste da od ove godine utakmice možemo posmtratiiz ugla trenera. Sve ove nijanse značajno doprinose promenama ali za svakog pravog ljubitelja ove video igre najvažnija je grafika i ono šta se dešava na terenu.

Likovi i konstitucije igrača odrađeni su vrhunski. Tu su i najnovije estetske promene, prva je da tokom poluvremena možemo posmatrati trenera i igrače u svlačionici, zatim, prilikom dodele kartona možemo gledati prekršaje iz ugla sudije, gotovo nikada bolje nije bila izražena razlika u telesnoj masi i visini igrača, što automatski daje prednost fizički nadmoćnijim igračima i samim tim sama igra na terenu deluje realnije i na kraju do sada najbolje odrađena facijalna ekspresija samih fudbalera.

Kada govorimo o igračkom delu glavna inovacija jeste opcija plej stajl, prostije rečeno to podrazumeva bolje performanse određenih igrača. Oduvek su određeni igrači bili bolje ocenjivani, ali ovaj put programeri su malo preterali jer određeni igrači maltene da nemaju manu, što u velikoj meri kvari utisak. Izvođenje slobodnih udaraca je i u ovogodišnjem izdanju „EA FC 24“ ostalo najteži igrački segment, savladati protivničkog golmana iz slobodnjaka, za većinu ljubitelja ove igre, prosto je nemoguća misija.

Veliki broj korekcija je primetan u ovogodišnjem izdanju igrice, međutim čini se da je među konzumentima najveći utisak ostavila promena imena i sam raskid ugovora dugogodišnjih saradnika. Bez obzira na to da li je u pitanju „Fifa 24“ ili „EA FC 24“ ova video igra je ostala najbolja fudbalska simulacija. U narednim godinama ostaje da se vidi kako će teći evolucija igrice i da li će se nešto revolucionarno dešavati.

Nema komentara

Napišite komentar