Tradicionalni fudbalski hobi

autor: Filip Uzelac 0

Ljubitelji fudbala se već neko vreme nalaze u posebnom, takozvanom mundijalskom raspoloženju, nestrpljivo iščekujući najpoznatije sportsko takmičenje na svetu. U skladu s tim, oni počinju da se zanimaju raznoraznim hobijima i ritualima koji prate ovaj spektakl, kao što je i sakupljanje sličica fudbalera.

Album sa samolepljivim sličicama posvećen Svetskom prvenstvu u Brazilu čuvenog italijanskog izdavača Panini od juče se nalazi u prodaji i u Srbiji.

Sakupljanje sličica fudbalera za razna svetska ili evropska takmičenja nije samo dečija zabava, već je jedan od najzastupljenijih hobija poklonika fudbala i kolekcionara. Poznato je da se u Novom Sadu vikendima organizuju okupljanja sakupljača sličica gde se obavljaju tradicionalne „menjaže”. Cena jedne kesice ove godine je 60 dinara, tako da je mnogo isplativije menjati se sa ostalim kolekcionarima kada se već sakupi određeni broj sličica.

Četvorica braće, Đuzepe, Benito i Franko osnovali su kompaniju Panini davne 1961. godine u Modeni. Punih pet decenija ova firma izdaje albume samolepljivih sličica, knjige, stripove, japanske stripove mange i magazine, a Panini se najpre proslavio zahvaljujući albumima sličica za svetska prvenstva u fudbalu. Album za SP u Meksiko 1970. godine bio je prvi koji je štampan za tržište Jugoslavije. Kasnije se pojavilo interesovanje i za druge sportove, tako da se danas štampaju Panini sličice za široki spektar sportova. Razvitkom ovog hobija nastale su i razne igre kartama i sličicama kao što su „tapkanje”, „frljanje“ i slično.

Danas postoji i muzej retkih sličica u Modeni, što dokazuje da ovaj naizgled besmislen hobi ipak ima značajan broj poklonika i pritom je ozbiljno shvaćen. Uostalom, i kolekcionari u Srbiji izuzetno vrednuju starija izdanja albuma, te su spremni da za njih izdvoje i nekoliko stotina evra.


 

Nema komentara

Napišite komentar