Studenti košarkaši obogatili mesec košarke

autor: Milana Maričić 0

Septembar je plodonosan mesec, ne samo zbog obilja crvenih, žutih i modrih plodova uobičajenih za ovo doba godine, već i zbog onih srebrnih i bronzanih koji vise na grudima srpskih košarkaša. 

foto: cbdu.org.br

Dakle, nakon dugočekivanog i slavljenog srebra naše reprezentacije sa Svetskog prvenstva u Španiji, sedam dana kasnije srebrnu i bronzanu medalju osvojili su i studenti basketaši na Svetskom univerzitetskom prvenstvu u basketu 3x3.

Nakon završnog turnira u avgustu, prvak prve Univerzitetske 3x3 lige Srbije bila je ekipa RSG Kragujevac, koju su, pored Kragujevčana, činili i studenti iz Beograda. Filip Lalović, Ivan Popović, Marko Dugošija i Nikola Petrović bili su srpski predstavnici na Drugom svetskom univerzitetskom šampionatu od 18. do 21. septembra u brazilskom gradu Salvadoru.

Utakmice su se igrale na terenima Arena koji se nalaze pored plaže Pituba, jedne od znamenitosti Salvadora, koja se često nalazi na razglednicama ovog brazilskog grada.

Tim Srbije, šampion Prvenstva iz 2012. godine, izgubio je prvog dana takmičenja po grupama od ekipe Argentine u produžecima sa 20:22, ali istog dana naši basketaši uspevaju da pobede Japan sa 21:17. Narednog dana aktuelni šampioni savladali su drugu ekipu Brazila, zatim i Kinu, pa su se tako zajedno sa još osam najboljih ekipa iz grupne faze plasirali u četvrtinu finala. Sledeći su poklekli basketaši Izraela, i Srbija je zakazala polufinale sa Francuskom, dok su drugi polufinalni par činili prva ekipa Brazila i Argentina.

Za razliku od polufinalnog susreta na Mundobasketu, utakmica se nije završila u korist srpskog tima. Francuzi su na studentskom basketaškom prvenstvu bili bolja ekipa, mada su se kroz iglene uši provukli do finala. Pobedili su srpske basketaše posle produžetaka, rezultatom 22:20, u utakmici za koju izveštači Međunarodnog univerzitetskog saveza kažu da je bila jedna od najuzbudljivijih na ovogodišnjem Prvenstvu.

Pred oko 1.000 gledalaca kraj plaže Pituba, basket tim Srbije pobedio je ekipu Argentine i osvojio treće mesto u konkurenciji 12 timova. Zlato su osvojili Brazilci, a srebro Francuzi. Ono najatraktivnije je ostavljeno za kraj – takmičenja u šutu, slobodnim bacanjima i zakucavanjima, na kojima je Ivan Popović, član našeg tima, osvojio drugo mesto, između prvoplasiranog i trećeplasiranog Brazilca.

Naredni šampionat sveta održaće se u Pekingu 2016. godine. Međutim, pre toga, najbolji srpski studenti basketaši nastupiće pred domaćom publikom u Kragujevcu, u julu sledeće godine na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u basketu 3x3.

 

Nema komentara

Napišite komentar