SAŠA MELEG: Srpski sport je sujetan

autor: David Matković 0

U kategoriji ekipnih seniora na regionalnom takmičenju u plivanju, koje je održano krajem oktobra u Subotici, plivački klub „Marlin” iz Novog Sada osvojio je prvo mesto. Jedan od osnivača kluba Saša Meleg za Univerzitetski odjek! priča o problemima kluba.

Klub je osnovan u aprilu 2014. godine i za relativno kratak period postojanja ostvario je odlične rezultate na bazenima širom Srbije, ali i u regionu, na kojima mogu da im zavide i klubovi sa dužom i većom tradicijom. Broj članova koji već uveliko premašuje cifru od 130, među kojima ima polaznika uzrasta od tri godine, ali i onih starijih i iskusnijih plivača, povećava se iz meseca u mesec. Na nedavno održanom takmičenju u Subotici plivači „Marlina” osvojili su ukupno sedamnaest medalja u seniorskoj kategoriji. Potpredsednik kluba je Saša Meleg, dvadesetdvogodišnji student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, koji i sam učestvuje na takmičenjima.

Klub je relativno mlad, postojite manje od dve godine, ali ostvarili ste rezultate koji su primećeni u svetu plivanja. Koliko je teško osnovati plivački klub u Srbiji i privući nove članove?

Uslovi za plivanje u Srbiji su nerazvijeni i to u startu otežava i usporava naše ciljeve. Pre svega mislim na nedostatak bazena, što nam otežava bilo kakvo organizovanje, ali zahvaljujući tome što sam dugi niz godina u svetu plivanja, uspelo mi je da kontaktiram određene osobe koje su mi olakšale čitav postupak pokretanja kluba. Samim tim što sam stekao kredibilitet ostvarivši uspehe na takmičenjima privukli smo članove u klub, koji još uvek nije maksimalno afirmisan.

U Novom Sadu postoji sedam plivačkih klubova, uključujući i vaš, koji je najmlađi. U kojoj meri je našem plivanju potrebna zdrava konkurencija među klubovima, i da li je ostvariva?

Zdrava konkurencija nedostaje svakom sportu, a naročito plivanju. Ja bih iskreno voleo kada bismo mogli da sarađujemo sa ostalim klubovima, ali ono što srpski sport muči godinama jeste sujeta, sa kojom nikako da raskrstimo, a koja je prisutna svuda. Govorim o upravama drugih klubova, ali i o trenerima, pa čak i plivačima. Mi pokušavamo da se fokusiramo na sport, na ostvarivanje još boljih rezultata naših plivača, na povećavanje kvaliteta rada, ali netrpeljivost drugih nam sve to otežava. I dokle god ne promenimo način razmišljanja, bojim se da neće ni biti zdrave konkurencije.

Gradska uprava Novog Sada pruža finansijsku pomoć klubovima i omogućava im besplatne termine na bazenima. Kakva je situacija u vašem klubu, na koji način se finansirate i da li imate pravo na besplatne termine?

Iako smo više puta pokazali naš potencijal i poverenje koje pružamo plivačima, još uvek nismo dobili konkretan odgovor iz gradske uprave po pitanju termina i finansijske pomoći. Naš klub se finansira isključivo od članarina i zahvaljujući tome mi opstajemo. Nadam se da će ljudi iz uprave prepoznati kvalitet i našu odlučnost i tretirati nas jednako kao i druge klubove.

Poslednjih godina istakli su se naši plivači poput Milorada Čavića, Nađe Higl, Velimira Stjepanovića. Iako dolaze iz zemlje gde je plivanje sport koji je odgurnut iz prvog plana, oni su pokazali rezultate vredne divljenja. Koliko je taj inat koji krasi pojedine sportiste doprineo njihovim odlikovanjima?

Oni su zaista zlato Srbije, odlični sportisti i veliki ljudi. Međutim, ne bi trebalo da zavaravamo sebe, da mažemo sami sebi oči i da mislimo da zbog toga što nas krasi taj inat, mi pobeđujemo iako nemamo uslove. Vanserijske talente zaista posedujemo, kao nacija smo talentovani, ali zamislite kakve bismo rezultate imali kada bismo imali bolje uslove i koliko bi se onda ne samo plivača, već svih sportista našlo na pobedničkim postoljima. Voleo bih da se u skorijoj budućnosti nakon pobeda naših sportista priča o kvalitetu srpskog sporta i uslovima u kojima se on razvija, a ne o inatu. Nadam se da će nešto uskoro da se promeni.

„Marlin” je najbrža riba na svetu. Ide li srpsko plivanje ka tome da u narednim godinama na svetskoj sceni prikaže neke nove „marline”?

Verujem da ukoliko se svi posvetimo radu i unapređivanju kvaliteta rada, možemo da ostvarimo i te kako zapažene rezultate i time vratimo srpsko plivanje tamo gde mu je i mesto, na sam svetski vrh. Verujmo u sebe, težimo ka pobedi, ali pružimo ruku onome ko stigne pre nas do cilja.

 

Nema komentara

Napišite komentar