Na dasci niz Frušku Goru

autor: Milana Maričić 0

U septembru će na padinama Fruške gore biti održano drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu, „bratu blizancu snouborda”, a Prvi svetski šampionat održan je pre dve godine, takođe na Fruškoj gori.

foto: Mountainboarding Serbia (Facebook)

Iako u Srbiji ne postoji tradicija negovanja zimskih sportova, istorija jedne discipline srodne sportovima na snegu počela je da se piše upravo u našoj zemlji.

Novosadski klub planinskog skejtborda „ATB” već godinama organizuje međunarodna takmičenja na fruškogorskoj stazi Bukovac, koja se može podičiti epitetom najduže i najopasnije staze u Evropi, čime privlači skejtbordere širom sveta. Tako će i ovog septembra Bukovcem, brzinom čak i do 40 k/h, jezditi preko 100 takmičara iz 17 zemalja. Članovi kluba „ATB” će ponosno izaći na crtu rivalima, jer u svojim redovima imaju aktuelnu vicešampionku u disciplini borderkros Senku Bajić, a dve osvojene bronzane medalje Bajićeve i njenog kolege Predraga Marcikića na Evropskom kupu u Italiji početkom avgusta potvrđuju kvalitet novosadskih bordera iz jedinog kluba mauntinborda u zemlji.

Planinski skejtbord, koji se drugačiji naziva i All terrain boarding(ATB) i Mountainboarding ekstremni je sport koji je nastao pre dvadesetak godina. Džejson Li i Patrik Koneli, dvojica prijatelja i zagriženi ljubitelji snouborda, spuštajući se niz padine skijališta na kraju zimske sezone '92, smišljali su kako bi mogli da produže ovu zabavu i kada se sneg otopi.

foto: Mountainboarding Serbia (Facebook)

Nekoliko meseci kasnije napravili su prvu ATB dasku, koristeći delove sa vojnog otpada. Zatim su napravili još dasaka, svakim primerkom usavršavajući način izrade. Li i Koneli su procenili da bi planinski skejtbord mogao postati popularan, slično snoubordu i skejtu, a samim tim i unosan za proizvođače dasaka za ovaj sport, te su ubrzo pokrenuli i serijsku proizvodnju. Nisu se prevarili – firma koju su osnovali „MBS” (Mountain board sports) – danas je najveći proizvođač ATB dasaka na svetu.

Vozači mauntinborda takmiče se u nekoliko disciplina. U spustu, dual slalomu i border krosu cilj je spustiti se što brže niz strmu padinu, a jedino ih razlikuje broj takmičara koji učestvuju. U fristajl disciplinama big eru i sloup stajlu staza je puna rampi i prepreka koje omogućavaju vozačima da izvode skokove i do pet metara uvis, uz mnogobrojne trikove, okrete i atraktivne doskoke.

No, pre nego što se u oblaku prašine budu sjurili bukovačkom padinom, Novosađani iz kluba „ATB”: Senka Bajić, Mia Višekruna, Todor Jović, Ivan Raković, Slobodan Banović, Petar Marcikić, Predrag Trifunov i Aleksandar Pavlović, prošle nedelje su lopatama i motikama za Svetsko prvenstvo doterivali svoj Bukovac, jedan od svetskih centara planinskog skejtborda.

Nema komentara

Napišite komentar