Praznik ostrvskog fudbala

autor: Vuk Maletin 0

Dan nakon katoličkog Božića, 26. decembar,  jedan je od najbitnijih datuma svakog ljubitelja ostrvskog fudbala. Na taj dan, prvih sedam liga engleskog fudbala igra skoro čitavo kolo u jednom danu.

Photo: Getty images

U svom originalnom obliku, ovaj praznik je zapravo označavao dan kada se kroz poklone i novac pokazuje zahvalnost domarima, slugama, poštarima i ostalim davaocima sličnih usluga.

Vremenom, ovaj neradan dan iskoristile su sportske lige i vlasnici lanaca prodavnica, radi podsticanja potrošnje. Tako se za Boksing dej u zemljama Komonvelta može reći i da je sličan američkom crnom petku, zbog brojnih popusta i dužeg radnog vremena prodavnica. Sportske lige, sa druge strane, organizuju brojne događaje, pa se pored fudbala igra i ragbi, hokej, kriket, a ponegde i boks.

Ideja da se čitavo kolo mnogih liga Engleske odigra baš dan posle Božića, ima i istorijsku pozadinu. Naime, 1914. godine, na sam Božić, nekolicina britanskih i nemačkih vojnika koji su ratovali na Zapadnom frontu,  odlučila je da napravi primirje i čak razmeni poklone na ovaj veliki praznik. Iako se fudbalska utakmica između nemačkih i britanskih vojnika tada nije desila, pojedini vojnici su odlučili da se zabave dodajući se fudbalskom loptom.

Photo: Flickr

Utakmice su prvobitno bile odigravane između lokalnih rivala, pa je dan bio ispunjen brojnim lokalnim derbijima. Razlog za to jeste da navijači ne bi morali da putuju daleko svega dan nakon Božića. U novije doba to nije slučaj, pa se utakmice igraju bez obzira na udaljenost. Danas, praćenje sporta, pre svega fudbala, postalo je deo tradicije engleskih porodica. Na taj dan često čitave porodice upute se na stadion kako bi pratile utakmicu, a oni koji na taj dan ostanu kod kuće, imaju priliku da od podneva pa do kasnih večernjih sati uživaju u najboljoj fudbalskoj ligi Engleske.

Najčuveniji Boxing day odigran je još davne 1963. godine. U tadašnjoj prvoj ligi Engleske, u deset utakmica postignuto je čak 66 golova. Ove godine derbija u Premijer ligi neće biti, ali od pojedinih utakmica, s obzirom na prethodne susrete timova, očekuje se veliki broj golova.

Nema komentara

Napišite komentar