Diskvalifikacija Novaka Đokovića kroz objektive medija u Srbiji

autor: David Milosavić 0

Isključivanje Novaka Đokovića sa Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država u svjetskim, ali i u medijima u Srbiji, podiglo je veliku buru. Vijest o ovakvoj odluci organizatora turnira u Njujorku prenijeli su momentalno gotovo svi dnevni listovi, svaka televizija, društvene mreže bile su prepune komentara na ovu temu, a u danima nakon toga mogli smo vidjeti nekoliko emisija posvećenih ovom događaju.

Foto: EPA/Jason Szenes

Ono što se zaista desilo na meču 4. kola Ju-Es opena, u duelu Pabla Karenja Buste i Novaka Đokovića jeste to da je, nakon izgubljenog brejka u završnici prvog seta, Novak izbacio lopticu iza sebe, koja je, kako sam Đoković kaže, sasvim slučajno pogodila linijsku sutkinju Loru Klark, pa je nakon toga odlukom glavnog sudije, ali i organizatora turnira, Novak Đoković diskvalifikovan. 

Odmah po objavljivanju ove vijesti, pojedini mediji u Srbiji počeli su iznositi tvrdnje kako je kompletna situacija namještena, te da najbolji teniser svijeta nije zaslužio ovakav tretman, pa i to da je za sve kriva linijska arbitarka, zbog koje je Đoković diskvalifikovan. 

Radio televizija Srbije (RTS) je dio svoje emisije „Oko magazin“ posvetila diskvalifikaciji Novaka Đokovića pod naslovom „Ko ne da Novaku na Ju-Es open i zašto?“. U toj emisiji prisutni su se više bavili sudijskom odlukom i posljedicama koje će ta odluka imati na samog Novaka, dok su sa druge strane određeni mediji komentarisali i samu sutkinju koja je primila udarac, baveći se njenim privatnim životom.

Većinom tabloidni dnevni listovi kao što su Kurir, Alo i Informer pisali su kako je pomenuta sutkinja veliki ljubitelj alkohola, te kako je zbog njenog navodno teatralnog nastupa sa turnira izbačen najbolji reket svijeta, uz to objavljujući njene privatne fotografije i komentarišući negativno njenu pojavu i karakter.

Predsjesnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković smatra da ovakav način izvještavanja u domaćim medijima nije ništa novo i kaže da su za takvu situaciju na javnoj sceni dijelom krivi i mediji koji sve manje praktikuju otvorenu komunikaciju sa građanima.

„Takvo izvještavanje na jedan ozbiljan način ugrožava privatnost jedne osobe. Ali moramo biti svesni toga da tu ima i odgovornosti medija, čiji je zadatak da stalno edukuju građane i potrebno je stalno objašnjavati šta je kvalitetno novinarstvo, a šta uopšte nije novinarstvo i građani moraju razumeti šta je medij a šta ne. Ali za sve to je potrebna otvorena komunikacija medija sa građanima“, kaže Šinković.

U razgovoru za portal Univerzitetski odjek, Šinković je podsjetio javnost i na to da je, u slučaju Lore Klark i sam Đoković sa društvenih mreža poslao poruku u kojoj ne podržava bilo kakav vid napada na nju i koji u potpunosti skida odgovornost sa nje. 

Foto: pixabay.com

Svoju saglasnost sa ovom Đokovićevom objavom istkao je i novinar Sport Kluba Ivan Govedarica. On kaže da mediji prije svih trebaju pokazati odgovornost u ovakvim situacijama, kao i to da se informacija mora prenijeti i analizirati objektivno i argumentovano, bez nametanja mišljenja.

„Nametanje misljenja je veliki problem, zbog agresivnosti u načinu sprovođena agende. Pojedinim medijima je važno da pronađu krivca i da ga optuže jasno stavljajući se u službu jedne strane. U žurbi da u nekoga upere prst mediji često zaboravljaju svoj posao“, rekao je Govedarica. 

Naš sagovornik Ivan Govedarica pored toga što je komentator na Sport Klubu takođe vodi i podkast Wish&Go posvećen tenisu, zajedno sa kolegom Nebojšom Viškovićem. Odmah nakon događaja koji se odigrao na centralnom terenu Ju-Es opena, objavljena je i specijalna epizoda ovog podkasta na Jutjubu.

Govedarica i Visković su iz više uglova posmatrali diskvalifikaciju Novaka Đokovića, a sagovornik Univerzitetskog odjeka je između ostalog kritikovao i tekst Informera u kojem stoji da je zemljak Rodzera Federera, inače jednog od najvećih rivala Novaka Đokovića i jedan od najboljih tenisera današnjice, ali i svih vremena, zapravo izbacio Đokovića sa turnira, aludirajući na to da je supervizor turnira Švajcarac, te da je Novaka diskvalifikovao da bi pomogao Federeru.

Ivan Govedarica kaže da takav vid senzacionalizma u novinarstvu nije poželjan te da se u potrazi za njim uvijek povlače neke veze kako bi sama vijest izgledala teatralnije i ističe da to nije dobro i profesionalno.

„Trebalo bi znati mnogo o temi o kojoj se piše, a ne samo paušalno, navijački oblikovati činjenice po nahođenju. Tada to prestaju biti činjenice i postaju nečije mišljenje. To je onda klasična inverzija, zamena teza u koju upadaju površni čitaoci i ostaju nepotpuno ili čak potpuno pogrešno obavešteni“, zaključio je Ivan Govedarica.

Novak Đoković se, osim objava na društvenim mrežama, nije obraćao medijima iako je po protokolu bio u obavezi da prisustvuje na konferenciji za medije. Međutim, kako je već spomenuto, Novak je pruzeo odgovornost na sebe i pozvao svoje obožavaoce da ne krive sudije i organizatore turnira.

Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država održavalo se od 31. avgusta do 13. septembra, a najbolji srpski teniser i najbolji teniser svijeta izgubio je u 4. kolu od Pabla Karenja Buste diskvalifikacijom nakon što je lopticom pogodio linijsku arbitarku, prilikom rezultata 6:5 u prvom setu za Karenja Bustu.

 

Nema komentara

Napišite komentar