Otvorena škola novinarstva: Potrebni su nam nezavisni mediji

autor: Saopštenje 0

I premda su pravila struke uvek ista, današnje vreme jeste izazovnije nego neka pređašnja, navela je novinarka Tamara Skrozza. „Ranije, ako nešto zabrljate u novinama, njima sutra neko briše prozore i svi su to zaboravili za tri dana, a danas vaša greška ostaje za vijek i vijekova“, rekla je Skrozza, čijim je predavanjem o novinarskoj etici Međunarodna škola novinarstva zvanično i počela.

Photo: Ana Stojanović

Pod tematskim sloganom „Nove tehnologije i nove odgovornosti“, škola je okupila eminentne predavače i medijske profesionalce iz Srbije i Evrope, kao i studente sa 13 univerziteta iz 10 zemalja.

„Ovo je sjajna prilika da upoznate kolege i profesore iz zemalja regija i da učite o izazovima novinarstva s kojima se danas suočavamo“, poručila je šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković.

Photo: Ana Stojanović


Učesnici škole će se narednih sedam dana kroz brojna predavanja, radionice, panele, tribine, video i audio projekcije pripremati za rad u novom digitalnom okruženju. U takvom okruženju, medijski profesionalci potrebni su više nego ikada, poručio je na otvaranju pres ataše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Džim Hagengruber.


„Potrebni su nam nezavisni mediji da nam kažu šta ne radimo dobro, potrebni su nam pravi profesionalci da nas vode kroz doba lažnih vesti do nekog boljeg društva“, rekao je Hagengruber.


Učesnici će osim predavanja, pohađati i tri radionice. Prvu iz mobilnog novinarstva vodi Karol Cioma, dugogodišnji kamerman i producent na Bi-Bi-Siju, danas medijski trener OEBS-a. Drugu, radionicu iz data novinarstva vodiće Anđela Milivojević, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo. Treću radionicu o fekt-čekingu držaće Stefan Janjić, asistent Filozofskog fakulteta i urednik Fake News Tragača, navodi se u saopštenju organizatora.

Photo: Ana Stojanović


Podršku studentima u naučnom radu i napredovanju izrazila je dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš i proglasila školu otvorenom. Održavanjem 6. Međunarodnog festivala studenata novinarstva „On the record“ 14. septembra završiće se i Međunarodna letnja škola novinarstva.

Školu organizuje Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) - Misija u Srbiji, Omladinske prestonice Evrope Novi Sad (OPENS), Fondacije Hajns Zajdel, Fondacije dr Zoran Đinđić i pivnice Gusan.

Nema komentara

Napišite komentar