ON/OFF THE RECORD

autor: Božidar Milovac 0

Ovogodišnje izdanje festivala "On the record", 8. po redu, završeno je baš kako je i počelo, sa mnogo ushićenja i zadovoljstva u zvaničnom – On the record delu i sa svime time i još pomalo stresa u onom delu iza scena.

Studenti sa Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Ljubljani su se pokazali najdominantnije kada se uzme u obzir broj nagrada ali treba reći da je svaki fakultet odneo po barem jedno priznanje sa festivala.

Foto: Jovana Otlokan

U kategoriji štampanog, to jest, digitalnog novinarstva treće mesto su zauzele Petra Stamenković i Lana Stanisavljević iz Niša, drugo mesto je pripalo Dariju Topiću i Nikolini Orešković iz Zagreba dok su pobedu odnele Midheta Hadžić i Aleksandra Đukić iz Tuzle sa radom ,,Vršnjačko nasilje: Narastajući problem koji niko ne shvaća ozbiljno''. Njih dve su saglasno rekle da im je naročito drago što je žiri prepoznao važnost teme i dodale da se osećaju naročito ponosno jer su uprkos brojnim preprekama prilikom izrade uspele da predstave ozbiljnost problema i Midheta na kraju dodaje da je ovo: ,,Vetar u leđa koji valjda uspeva da pokaže medijima koliko i kako treba da izveštavaju o ovoj temi''.

U kategoriji radio paketa treće mesto su zauzele Teodora Ćulibrk i Valentina Simović iz Novog Sada, drugo mesto su zauzele Aleksandra Vukadinović i Mina Đukić iz Beograda dok je prvo mesto pripalo studentkinjama Teodori Todorović i Mariji Bulić iz Novog Sada sa radom na temu ,,Nasilje nad ženama u medijima''. Marija nažalost nije mogla da prisustvuje dodeli nagrada pa je Teodora iskazala zahvalnost i u njeno ime te potom dodala: ,,S obzirom na trenutnu aktuelnost mogu samo da se nadam promeni i ovo je bio naš doprinos u borbi za tu promenu, u borbi za prava svih žena na svim nivoima'

U kategoriji kratke video forme treće mesto su zauzeli Anastasija Jović i Rene Markič iz Ljubljane, drugo mesto je pripalo Eni Qvarnstrom i Luciji Janušić iz Zagreba dok su pobedu ovde odnele Sara Dvorjak i Anja Ristić iz Ljubljane sa radom na temu ,,Pametne droge''. Njih dve su istakle kolika je privilegija raditi i stvarati sjajne novinarske priče sa nekim tako bliskim kao što su njih dve. Sara dodaje i da im ovo dokazuje da ako radiš nešto svim srcem i veruješ u to, to je tada najbolji rad.

U kategoriji istraživačkog, to jest dokumentarnog rada, Zagrebačko sveučilište je bilo neprikosnoveno. Zauzeli su sva tri mesta i to u redosledu – treće mesto – Nikolina Orešković i Patricija Turkalj, drugo mesto – Goran Ivanović, Mihael Fitz i Lucija Janušić, a prvo mesto – Nina Čepo, Karin Sergo i Tajana Josipović. Nina, Karin i Tajana su se ove godine najuspešnije pokazali obzirom da su osvojili i prestižnu i često od milja nazivanu ,,najslađu'' – nagradu publike.  Svojim radom ,,Put do glasa" uspeli su da rasplaču brojne studente u sali prilikom puštanja i oni su rekli da su zbog toga naročito zahvalni. Karin je rekla da ih ovo motiviše i da joj je naročito drago što su bile ovako uspešne sa pričom na koju su sasvim slučajno naletele ali koja im je postala veoma draga i važna. Tajana dodaje da je i njoj ovo veliki podsticaj za bavljenje novinarstvom i da im je najvažnije što su ,,prikazali koliki su ti ljudi zapravo borci i koliko mi svi treba da se ugledamo na njih''. Nina na kraju zaključuje: ,,Ovo je mnogo više od samo nagrade, bitno je ispričati priču i uraditi to na inspirativan način i imali smo privilegiju da je sve bilo napravljeno onako kako smo zamislili. Ovo je razlog zašto se uopće bavim novinarstvom.''

Tročlani žiri u sastavu Nadina Maličbegović (Al Jazeera Balkans – Sarajevo), Zoran Stajčić (Ravno do dna – Zagreb) i Milica Kravić Aksamit (novinarka frilenserka – Ljubljana) pohvalio je sve radove rekavši da je izbor bio impresivan i da su uživali u svim radovima. Njih troje su pre ceremonije dodele nagrada učestvovali u tribini o krizi novinarskog identita koju je moderirao Mladen Savatović, novinar televizije N1. U prepunom Radio cafeu analizirali su kako novinar to i jeste i kako to može biti u industriji koja sve manje i sve ređe uspeva da ostane verna sebi.

Foto: Božidar Milovac

U toku drugog dana festivala održane su još četiri tribine. Na prvoj, Alesio Kornia sa Univerziteta u Dablinu govorio je o opadajućem nivou poverenja prema i sve češćoj polarizaciji među medijima. Pozabavio se i temom korupcije i kroz brojna istraživanja i ankete pokazao je brojne krize koje novinarstvo doživljava i kako u takvom svetu novinari sve češće bivaju viđeni kao ,,sluge režima i važnih figura''.

Foto: Božidar Milovac

Naredna tri predavanja održana su istovremeno te su se studenti ovde podelili u grupe u odnosu na interesovanja. Nataša Kovačev iz EuroNews Serbia predavala je o tome kako se izveštava sa terena u kriznim situacijama, Lisa Vananen Džouns sa Univerziteta u Vašingtonu predavala je o tome kako da novinarstvo ima veći uticaj na društvo dok je Vesna Radojević iz KRIK-a govorila o najuspešnijim metodama dobijanja informacija u situacijama kada to nije lako.

Foto: Božidar Milovac

Fraza koju su svi ponavljali tokom celog festivala jeste ,,Off the record", od predavača i profesora do studenata i učesnika, svi su svima govorili nešto u poverenju. Tako da, i za vaše uši, Off the record, vidimo se i dogodine!

Nema komentara

Napišite komentar