Zašto studenti više ne posećuju muzeje?

autor: Julijana Patarčić 0

Većina studenata u Srbiji sve manje vremena posvećuje kulturnom obrazovanju, a poseta muzejima im je među poslednjima na listi kada je u pitanju ispunjavanje slobodnog vremena. 

foto: tob.rs ( Istorijski muzej Srbije )

U muzej odlaze veoma retko, možda jednom godišnje u okviru manifestacije Noć muzeja ili kada su na ekskurziji, ali samoinicijativno gotovo nikada.

Preopterećeni obavezama na fakultetu, studenti imaju svega nekoliko sati dnevno koje uglavnom provode u druženju s prijateljima, gledanju televizije i slušanju muzike. Mali broj studenata je zainteresovano da unapredi svoj kulturni život, a kao glavni razlog za retke odlaske u institucije i na kulturne događaje navode nedostatak slobodnog vremena, interesovanja i novca, ali kažu i da je ponuda neodgovarajuća.

Studentkinja Pravnog fakulteta Andreja Rajnović kaže da joj poseta muzeju nikada nije bila zanimljiva i da bi slobodno vreme radije potrošila na neku drugu aktivnost:

- Nije da nisam zainteresovana za umetnost i kulturu, ali radije bih ostala kući i odmarala se posle napornog dana ili se našla sa prijateljicama na kafi, nego što bih otišla u muzej. Nikada me to nije previše privlačilo. Draže mi je da pročitam dobru knjigu ili da saznam nešto novo preko interneta, gde je daleko veća ponuda nego u institucijama kulture - rekla je Rajnovićeva.

Kulturni život u Srbiji je poslednjih godina na niskom nivou kada je u pitanju izgradnja novih institucija, ulaganja, poboljšanja ponuda, te iz toga proizilazi i slaba poseta. Antropolog i etnolog Gradskog muzejau Subotici Viktorija Vuletić ističe da je ovaj problem posledica nedovoljno dobre saradnje između institucija kulture i obrazovnih ustanova:

- Kultura ne prati duh vremena, odnosno ona nije interaktivna, ali svakako ima šta da ponudi. Ono što vidim kao veliki problem je to što osnovne i srednje škole ne odvode decu u institucije koje bi im, kao budućim intelektualcima, bila potencijalna radna mesta. Ne vode ih u muzeje, galerije, redakcije, sudnice ili bilo koju drugu instituciju. Deca nisu upoznata sa tim kako to izgleda i funkcioniše, pa im se i gasi želja za samostalnim istraživanjem. Kad već škole ne vode računa o tome, ne možemo da očekujemo da će studenti, sami od sebe, obilaziti muzeje - rekla je Vuletićeva i dodala da se nekoliko ustanova trudi i pokušava da privuče mlade tako što organizuju radionice različitih tema, i da je to jedini pravac kojim se mora ići ukoliko želimo da spasemo kulturni život Srbije.

foto: autentik.net ( Zavičajni muzej u Jagodini )

Posećenost muzeja se većinom svodi na dečije ekskurzije, otvaranje izložbi ili veće manifestacije kao što je Noć muzeja. Vuletićeva navodi da je srednja generacija odavno prestala da posećuje muzeje zbog brojnih obaveza i da je upravo zbog toga kultura okrenuta ka mladima koji, kako ona zapaža, to još uvek nisu prepoznali:

- U maju, kada počne sezona ekskurzija, tada su posete dosta česte. Ponekad se desi da profesor dovede decu, kao što je profesor geografije, jednom prilikom, doveo na izložbu svoje učenike u okviru časa, ali da srednjoškolci ili studenti sami od sebe to učine - to se izuzetno retko dešava. Nisu zainteresovani i ja to razumem. Ovo je generacija kojoj statične izložbe nisu preterano atraktivne. Ne možemo da očekujemo od mladih da padaju u nesvest od sreće kada vide vitraže, ali bi trebalo da znaju makar nešto osnovno. Pre svega, ono što je stvorilo identitet njihovog grada - rekla je Vuletićeva i dodala da je iznenađena podatkom da većina Subotičana nikada nije bila na vrhu Gradske kuće i da gotovo niko nije upućen da je terasa otvorena i slobodna za posetu.

Veliki broj studenata ne učestvuje u javnom kulturnom životu, što su pokazali i rezultati ankete koju smo sproveli. Većina je rekla da u muzej ne ide nikada ili jednom godišnje, dok je veoma mali broj njih reklo da muzeje posećuju često. Nekolicina je odgovorila da redovno učestvuju u radu kulturnih ustanova.

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Jana Vučić odlazi u muzeje prirodnih nauka bar jednom mesečno, a ponekad poseti i galeriju:

- Pošto studiram astronomiju, učlanila sam se u Društvo astronoma i redovno odlazim u opservatorijum. Pored toga, volim sve što je povezano sa prirodom, pa često posetim neki prirodnjački muzej. Rado odem i u galeriju da pogledam izložbu slika, ali retko posećujem društvene muzeje jer se u tome ne pronalazim - rekla je Vučićeva i dodala da bi svako mogao da izdvoji vreme za posete kulturnim institucijama da to zaista želi.

- Nekada su studenti rado išli u muzeje, nestrpljivo čekali nove izložbe umetničkih slika ili predstave u pozorištima. Zašto to danas nije tako, sigurno nije samo zbog nedostatka vremena, novca ili loše ponude. Razlog zbog kojeg mladima kultura više nije privlačna ostaje ipak nedorečen. Manifestacija Noć muzeja, koja je među mladima još uvek atraktivna, može da popravi sliku. To je noć u kojoj, kako kažu, okupe najbliže prijatelje i zajedno sa njima obiđu po neku instituciju ili ustanovu kulture.

 

Nema komentara

Napišite komentar