"Velika Iza" pred novosadskom publikom

autor: Jelena Koprivica 0

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu večeras je otvorena izložba Velika Iza Vlaha Bukovca, autorke Jasne Jovanov. Izložbu je otvorio ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić, a prisutnima se obratila i autorka izložbe. 

foto: Radio televizija Vojvodine

Autorka Jasna Jovanov, koja je ujedno i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, izjavila je da je postavka osmišljena tako da priča o nastanku slike, zatim da govori o životu autora koji je bio neobičan, ali i da priča o sudbini samog dela, od uspeha na pariskom Salonu do stana Pavla Beljanskog.

Kustoskinja izložbe Milica Orlović Čobanov smatra da je slika Velika Iza vrlo značajna. „Ovo delo je privuklo pažnju hrvatske javnosti još kada je davne 1957. godine izloženo u Umetničkom paviljonu u Zagrebu, a nakon toga smo je na pozajmicu dali 2009. godine, kada je izložba posvećena Bukovcu organizovana i u Hagu“, izjavila je ona i dodala da je već početkom sledeće godine otvorena još jedna izložba u Zagrebu, gde je hrvatska publika mogla da „među mnogobrojnim delima uživa i u ovom našem delu, koje je svojim značajem kako za našu, tako i za evropsku javnost, privuklo i tu publiku“.

Vlaho Bukovac je kao mlad, prilično nepoznat slikar, slikom Velika Iza iz 1882. godine skrenuo pažnju francuske kritike i štampe. Inspirisana romanom Aleksisa Buvijea „La Grande Iza“ o čuvenoj pariskoj kurtizani, slika je bila povod za reprodukovanje, a štampane razglednice bile su prodate u više hiljada primeraka. Pavle Beljanski je ovo delo kupio na aukciji u jednom pariskom hotelu 1929. godine, a 1965. ga je poklonio Spomen-zbirci, kada je i ustanovio nagradu za najbolji diplomski rad iz nacionalne istorije umetnosti.

Izložbu će svi zainteresovani moći da pogledaju do trećeg avgusta. 

Nema komentara

Napišite komentar