Umetnost o migracijama - izložba MIG21

autor: Jovana Mitrović 0

Otvaranje Međunarodne izložbe na temu migracija “MIG21” izazvalo je veliko pažnju posetilaca Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.


Foto: J. M.

Izložba je obuhvatila dela od preko 30 autora sa različitih strana sveta uključujući i naše umetnike. Osim radova iz oblasti slikarstva i fotografije, mogu se videti i umetnine iz oblasti vajarstva kao i jedno filmsko ostvarenje. Umetnici su ovim povodom pokušali da potenciraju na humanističkim rešenjima ovog velikog problema i na različite načine su pokušali da prikažu svakodnevnu borbu ljudi koje je ovaj problem pogodio, kao i da daju potencijalne odgovore na politička pitanja.

Slovenski umetnik Petar Tomaž Dobrila poručio je da su nivoi migracija, u kojima smo svi, toliko različiti da se radi o subjektivnim životnim putanja.

– Sve što sprečava prirodnu migraciju je na neki način glasnik smrti. Smrt je jedino što je statično i što nema nikakvih izlaza. Ova izložba je tu da pokaže neke od njih – naveo je on

Kustoskinja Muzeja Sanja Kojić Mladenov takođe veruje su migracije veliki deo naših života i dodaje da su mnoga dela lične prirode, jer su neki umetnici i sami migranti.

– Svi oni pokazuju koliko je proces kretanja neminovnost u životu – ukazala je Kojić Mladenov.

Otvaranje su upotpunili Oleg Kulik sa svojim neobičnim performansom pod nazivom “Fontana” i Marko Brecelj sa ništa manje neobičnim “Žicanjem sa žarom uz konferenciju za medije” ispred samog ulaza u Muzej.

Umetnine se nalaze u tri izložbena prostora i prilično su brojne i sveobuhvatne. Od migriranja kroz istoriju i njihovog današnjeg stanja, do ličnih priča i snažnih poruka, ovaj događaj tu je da izazove reakciju.

“MIG21” realizuje se u okviru projekta “Risk change” čiji je glavni cilj da skrene pažnju  na socio-politički pritisak prouzrokovan kretanjem populacije.

Izložba će u Novom Sadu biti postavljena do 19. novembra.

Nema komentara

Napišite komentar