Umetnička fotografija na „neobičnom mestu“

autor: Radovan Ciganović 0

Izložba fotografija „Neobična mesta“ umetničkog fotografa Željka Mandić, koja je trenutno postavljena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, prikazuje zapuštene i napuštene Vojvođanske predele i objekte. Izložbom koja oslikava srpsku tranziciju, fotografija se vraća u MSUV.

Racionalna, neplanski dokumentarna, kako je naziva sam autor, ova postavka od 14 fotografija velikog formata, teži da nam prikaže sukob prirode i čoveka, mesta koja nas okružuju i na koja svakodnevno ne obraćamo pažnju, a svedočanstvo su te, sada već hiljadama godina duge borbe čoveka da „pokori“ planetu. Svedočanstvo njegovog neuspeha.

– Ovo su mesta gde se priroda i ljudska dela susreću. To su periferije gradova, to su autoputevi, to su neka mesta koja niko ne želi, gde je čovek prodreo u prirodu, ali je nije potpuno pokorio i ta mesta su intrigantna. Nad svakom fotografijom „lebdi“, takoreći, nekakav znak pitanja i odišu specifičnom atmosferom – kaže Mandić dodajući da mu je jedini cilj bio da tu atmosferu prenese na svaku fotografiju.

Teško je na osnovu fotografija, koje prikazuju tmurne pejzaže i uglavnom oronule građevine i puteve, bez prisustva ljudi, ne pomisliti da bi ta „pitanja koja lebde u vazduhu“ mogla biti u vezi i sa nekim manje umetničkim dimenzijama naše sadašnjosti, ali ako takvih elemenata i ima oni su tu, obrazlaže Mandić, dospeli spontano, bez njegove želje da šalje bilo kakvu drugu poruku osim umetničke.

– Fotografiju smatram likovnim delom, ali nijedna fotografija ne može pobeći od toga da je ona ujedno i dokument, jer kako god joj prilazili ona će nam uvek pokazati isečak naše stvarnosti. Na fotografijama se može videti mnogo samih, napuštenih stvari koje više nemaju svrhu i to nam govori da mi živimo u zemlji koja nije završila svoj proces transformacije. Ja želim da te fotografije koje su nedorečene, gledalac sam dopiše – dodaje Mandić.

Kako ne bi, paradoksalno, i sama umetnička fotografija kao takva završila na Mandićevom objektivu, zaboravljena i napuštena, MSUV će organizovati još izložbi umetničkih fotografija, jer se, kako kaže kustos MSUV Vladimir Mitrović, sada konačno otvorio prostor za to, zbog toga što su neke druge institucije koje su trebalo da se njima bave, „zakazale“. U ovaj projekat žele da uključe i studente, što je jedan od razloga zbog kojih je upravo Mandićeva izložba prva.

– Hteli smo da pošaljemo poruku da želimo da sarađujemo i sa profesorima i sa studentima i đacima, sa svima koji mogu nešto da nam pruže, da bismo mi to pružili javnosti – poručuje Mitrović.

Izložba „Neobična mesta“, koju možete pogledati do 30. decembra, prva je izložba Željka Mandića u Novom Sadu, u kom je završio postdiplomske studije 2013. Pored još dve samostalne izložbe u Beogradu, učestvovao je i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama, a kao direktor fotografije radio je na desetak kratkometražnih i dokumentarnih filmova.
 

Nema komentara

Napišite komentar