Svečanost neobičnog

autor: Lorjana Lučić 0

Izložba fotografija ,,Svečanost neobičnog” Srđana Đurića otvorena je juče u Studentskom kulturnom centru Novog Sada (SKCNS) Fabrika u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu.

foto: Lorjana Lučić

Fotografije prikazuju ,,pejzaže” radnika na gradilištima iz ptičije perspektive, stavljajući umetnika u voajersku poziciju. Izvan konteksta fotografije podsećaju na skicu pozorišnog komada, što je mr Ivana Tomanović u katalogu izložbe uporedila sa filmom ,,Dogvil” Larsa fon Trira.

Izložbu je otvorio Aleksandar Pavlov, programski producent kulturnog centra,  i naglasio da mu je drago da SKCNS ima dobru saradnju sa Akademijom.

,,Drago mi je da mogu da najavim ovu Srđanovu izložbu, koja je njegov vid konverzacije sa publikom Novog Sada i da mu poželim dobrodošlicu”,  rekao je Pavlov.

Na otvaranju izložbe Srđan Đurić se zahvalio Kulturnom centru na šansi za izložbu u njihovom prostoru i rekao da su se radovi odlično uklopili u prostor.

Izloženo je osam crno-belih fotografija. Na njima se nalaze prostori gradilišta, a subjekti fotografija su osamljenici koji obavljaju građevinske poslove. Specifična je i perspektiva umetnika - njegov pogled na dešavanje odvija se odozgo. Prizori se kreću od duboko zamrljane crne preko teških sivih tonova izražajnom teksturom do otvaranja ka belini i jednostavnosti.

Srđan Đurić predstavio je detalje stvarnosti nastajanja u nestajanju i nestajanja u nastajanju prateći tok izgradnje objekata.

,,Nema ulice i broja, nema personalizacije, oni su kao na pozorišnoj sceni, i veoma osamljeni, jer i kada ih je dvoje, ne vidimo nikakvu interakciju. Na fotografijama dominiraju dijagonale, kontrast između crnog i belog sa odgovorajućom kompozicijom. Očekivalo bi se da su motivi u dijagonali, ali su postavljeni horizontalno'', rekao je Đurić i napomenuo da, iako ih  nazivamo pejzažima, one ne podilaze njegovom ustaljenom formatu.

Izložba je posećena u velikom broju, propraćena džez muzikom uz razgovor i piće.

Srđan Đurić je student četvrte godine Akademije umetnosti na departmanu  Audiovizuelnih medija - studijski program Kamera. Učestvovao je na nekoliko zajedničkih izložbi. Neke od njih su ,,Razlike“ i ,,Introspekcija“ održane 2013. godine,  takođe u Fabrici, a izlagao je i u galeriji Prometej ,,Sva Draškova lica“. Radio je fotoplakate za Srpsko narodno pozorište za prestave ,,Galeb“, ,,Visok život“, ,,Gospođa ministarka“ i ,,Đakon“. Za pozorište mladih radio je ,,Istraživača noćnih mora“. Snimao je nekoliko muzičkih spotova i kratkih reklama. Član je redakcije časopisa ,,Vojvođanski magazin“ i stalni spoljni saradnik časopisa ,,Kovine“.

Ovu izložbu građani mogu pogledati do 4. aprila u okviru radnog vremena Fabrike od 9 do 19 sati.

Nema komentara

Napišite komentar