Retrospektivna izložba Goranke Matić u MSUV

autor: Lena Agbaba 0

Nakon uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić pod nazivom „Iskustvo u gužvi” otvorena je u petak, 15. oktobra, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

FOTO: Promo / Goranka Matić

Goranka Matić se aktivno bavi fotografijom više od četrdeset godina, a svoju  karijeru započela je u muzičkom časopisu Džuboks. Fotografisala je za zagrebački Start, a devedesetih i dvehiljaditih je uređivala fotografije za Vreme i Politiku. Njen rad propraćen je reportažnom, umetničkom i novinarskom fotografijom, a na izložbi se mogu videti i časopisi u kojima je objavljivala svoja dela, kao i omoti ploča za muzičke grupe među kojima su Idoli, Šarlo Akrobata, Bajaga, Električni Orgazam, U škripcu i mnoge druge.

Izložba je prema svojoj tematici podeljena u pet celina, pri čemu autorka stavlja akcenat na svoje prve radove. Drugi odeljak su  fotografije rok koncerata  i  muzičara, najpre novog  talasa poput Koje, Vd-a, Milana Mladenovića (pre i nakon raspada Šarla Akrobate), Idola, Partibrejkersa, Boya, Ekv-a, Slobodana Tišme i Lune. Ove fotografije prikazuju nastanak i opstanak andergraund kulture zabeležene na ulicama, haustorima i koncertima u SKC-u, gde je autorka često boravila. Zaseban deo izložbe čine portreti umetnika, političara, slikara i reditelja poput Gorana  Markovića, Emira Kusturice, Gorana Gajića sa suprugom, glumicom Mirom Furlan, pisaca Borislava Pekića, Mirka Kovača, Bore Ćosića, ali i  pevača poput Tome Zdravkovića i Lepe Brene.

Deset godina protiv je naziv za fotografije koje su obeležile političke skupove, protste, mitinge i kontramitinge od 1990. do 2000. godine. Petu celinu čine autoportreti Goranke Matić zabeleženi u različitim vremenskim periodima, fotografije na kojima je autorka sa roditeljima, drugaricama, ali i slike ožiljaka, što čini ovu izložbu intimnijom.

Kustoskinja izložbe Una Popović ističe da su akteri ovog projekta bili najpre obični ljudi, čije se ideologije možda nisu uvek slagale sa stavom autorke, poput političara, ali su oni bili otvoreni za saradnju.

Izložba „Iskustvo u gužvi” ima sentimentalnu vrednost jer je retrospekcija dugogodišnjeg stvaralaštva, a mnoge ličnosti na fotografijama nisu više među nama, te predstavlja jedan vid omaža.

Izložba će biti otvorena do 12. novembra i u organizaciji je Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Nema komentara

Napišite komentar