Projekat „Na mirnoj strani ulice”: Uslikaj i interveniši

autor: Aleksandra Nikodijević 0

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu realizuju tribinu i izložbu radi povezivanja mladih iz regiona putem kritičkog preispitivanja ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije. 

Foto: Promo

Projekat „Na mirnoj strani ulice” osmišljen je kao reakcija na zloupotrebu javnih prostora zarad širenja govora mržnje, sa akcentom na nacionalističke poruke koje se šalju grafitima. Cilj projekta zasniva se na umetnički uobličenom promatranju rata, njegovih posledica i uticaja na današnjicu kroz sopstvenu stvaralačku prizmu, kao i doprinos razvoju diskursa pomirenja, locirajući umetnost kao jezik njegovog komuniciranja.

Uz studente i studentkinje iz Beograda, na ovom projektu će biti uključene i akademije iz susednih gradova i država poput Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, kao i sa Kosova i Metohije*.

Danica Milanović sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture smatra da nema mnogo projekata saradnje fakulteta na ovom nivou.

„Kada se takav vid povezivanja ostvari kroz projekat koji za temu ima pomirenje suseda, tada on dobija svoj celovit značaj. Možemo govoriti o institucionalnoj nezainteresovanosti da se ovog problema dotakne, ali tu nastupa studentska zajednica da o problemima zaista i progovori”, izjavila je Milanović i pozvala sve zainteresovane da doprinesu složenosti izložbe i prijave se na konkurs.  

Radovi će biti izloženi u nekom od alternativnih umetničkih prostora u Beogradu i predstavljaće simulaciju kako bi grafiti koji šire govor mržnje zapravo mogli biti nešto što ulepšava ulice gradova i podstiče na zajedništvo, solidarnost i mir.

Intervencija na grafitima ne radi se direktno, već na fotografijama grafita tehnikom po želji. Rok za prijavu je 17. april, a moguće ju je izvršiti putem mejl adrese [email protected] ili na Instagram profilu @bejbetinisitu.

Nema komentara

Napišite komentar