Otvorena izložba o životu Pavla Beljanskog

autor: Biljana Zjalić 0

Izložba Gospodin Pavle Beljanski(1892-1965), otvorena je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, povodom pedetogodišnjice od smrti ovog kolekcionara i diplomate. Izložba je realizovana povodom 11. Evropske noći muzeja i manifestacije Muzeji Srbije.

Ova izložba, čije su autorke  Jasmina Jakšić Subić i Marta Đarmati, po prvi put pokazuje do sada manje poznate detalje iz biografije Beljanskog. Ovom izložbom odata je počast Pavlu Beljanskom, čime je i nastavljena tradicija promovisanja dela ovog umetnika.

„On je čovek zahvaljujući koјem je kolekcija od  izuzetnih 175 dela i 37 umetnika savremenog jugoslovenskog slikarsta uopšte u Novom Sadu. Mi Beljanoskog neprekidno promovišemo u svakoj izložbi i publikaciji, ali nikada do sada nismo imali izložbu koja je posvećena samo njemu”, rekla je Subićeva.

U dokumentarnom fondu , koji postoji pored njegove kolekcije, a koji se čuva u spomen zbirci, nalazi se više od četiri hiljade predmeta kojiima može da se dočara bar deo  života Pavla Beljanskog. Ova izložba napravljena je od veikog broja  materijala. Kustos spomen-zbirke Pavla Beljanskog Marta  Đarmati rekla je da je bilo teško napraviti izbor, ali da je bilo važno da se izlože predmeti koji do sad nisu viđeni.

„Posle njegove smrti naslednici, unuci njegovih sestara, poklonili su spomen zbirci ostatak dokumentarnog materijala. Tu ima jako puno dokumenata i materijala koji govore o tome kakav je on bio i šta su rođaci i prijatelji mislili o njemu. Pored toga, tu su i fotografije sa njegovih putovanja i iz njegovog stana, kao i pisma”, rekla je Marta Đarmati.

Pavle Beljanski kao kolekcionar i umetnik poklonio je srpskom narodu najcelovitiju zbirku umetničkih dela  srpskog slikarsta u prvoj polovini 20.veka, a  izložba  će trajati do 30. avgusta.

Nema komentara

Napišite komentar