Otvorena izložba Milice Vučković

autor: Lorjana Lučić 0

U Kulturnom centru Novog Sada sinoć je otvorena izložba slika Milice Vučković, mlade umetnice iz Beograda koja je ovom prilikom prvi put predstavila svoje radove novosadskoj publici.

Izložene slike pripadaju različitim tematskim celinama, ali ih povezuje način na koji su predstavljene, kao i to što pokreću važna pitanja o pojedincu i društvu. Ova izložba objednila je stilski bliske radove. Slike su mračne, tajanstvene, a takvi su i simboli koji se na njima nalaze. Sukob boja i oblika proizvodi vrtlog različitih osećanja koja podstiču razmišljanje o večnim temama i vrednostima.

Milica Vučković govori o izlaganju ovih radova - koji su nastali iz različitih fokusa slikarstva - kao o prilici da se njeno stvaralaštvo prikaže u celini:

,,Deo slika nastao je tokom perioda mog bavljenja introspekcijom i unutrašnjim odnosima. One su rađene kombinovanom tehnikom, dok druge morbidno prikazuju životinje pred izmakom života, otvarajući temu vegetrijanaca i onih koji to nisu. Jedna slika je omaž japanskoj kinematografiji koja se bavi kolektivnim samoubistvom. Iako su teme raznolike, one su stilski veoma slično rađene, i to je nit koja ih spaja." rekla je mlada slikarka.

Prikazano je deset slika koje su rađene kombinovanom tehnikom, većinom akril na platnu. Za razliku od ostalih izložbi, koje su bile tematski zaokružene, mlada slikarka se za prvo izlaganje u Novom Sadu odlučila na  prikaz kombinovanih dela radi opširnijeg predstavljanja.

Milica Vučković rođena je u Beogradu 1989. godine gde je završila gimnaziju, a 2012. godine diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na kojem je kasnije završila i master studije. Godinu dana je pohađala Umetničku akademiju u Indoneziji zahvaljujući stipendiji Darmasiswa programa. Imala je tri samostalne izložbe i učestvovala na više kolektivnih.

Već sedam godina se bavi tetoviranjem, a protekle tri godine radi u Beogradu u studiju ,,Damir tattoo''. Ističe da ove dve delatnosti vidi kao veoma slične, ali da je slikarstvo polje u kome se ona slobodno izražava van ograničenja šablona.

Zainteresovani će imati priliku da posete ovu izložbu do 28. aprila u likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Nema komentara

Napišite komentar