Otvorena izložba „Kolektivno nesvesno“ vajara Vuka Ljubisavljevića

autor: Vuk Gvozdenović 0

Premijerni prikaz dela vajara Vuka Ljubisavljevića održan je u Novom Sadu u sredu, 17. novembra, u prostorijama Digitalnog omladinskog centra.

Foto: Vuk Gvozdenović

Izložba predstavlja jedinstven spoj umetnosti i tehnologije. Sam umetnik kao i ljudi koji su pomogli u pripremi potrudili su se da svim posetiocima naprave zaista jedinstven ugođaj. Publika će moći da uz animacije i QR kodove sazna nešto više o delima, dok će ambijentalna muzika biti još jedan od noviteta koji će pružiti potpuno novi način na posmatranje eksponata.

Centralni eksponat i svakako glavna tačka ove izložbe jeste skulptura „izbrisana“ koju je umetnik posvetio žrtvama ustaških nedela.

Posetioci izložbe moći će da vide kombinaciju umetnosti pošto se umetnik Vuk Ljubisavljević nije ograničio te se odlučio da prikaže i svoje slike. Dela su tematski podeljena u dve celine – prvi deo inspirisan je nacionalnom istorijom i upravo je skulptura „Izbrisana“ centralna figura ovog dela, dok drugom delu pripadaju dela koja su inspirisana mitologijom, fantastikom kao i kultom heroja.

Foto: Vuk Gvozdenović

„Izložbu sam pripremao nekoliko meseci. Bilo je tu premišljanja koja dela prikazati i kako što direktnije prići temi. Izložba se razlikuje od mojih prethodnih prikaza sličnih radova, izložba je posvećena istoriji i mitologiji. Smatram da sam ovog puta hrabrije ušao u te teme i zadovoljan sam načinom na koji sam obeležio zločin na srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u Jasenovcu“, rekao je Vuk Ljubisavljević i dodao da očekuje da novosadska publika u što većem broju poseti izložbu i vidi nešto drugačiji rad ovog vajara.

Ljubitelji slikarstva i vajarstva moći će da posete izložbu i pogledaju eksponate svakog radnog dana do 4. decembra u prostorijama Digitalnog omladinskog centra (Vojvode Putnika 1). Izložba je organizovana uz podršku Uprave za sport i omladinu i Kancelarije za mlade.

Nema komentara

Napišite komentar