Otvorena izloža "Hortus femini"

autor: Lorjana Lučić 0

Izložba fotografija mlade umetnice Lune Jovanović otvorena je u Kulturnom centru Novog Sada. Diplomirana umetnica ovom prilikom predstavila se na autentičan način u pogledu postavke, a i propratne muzike koja nije uvek karakteristična za izložbu.

foto: Lorjana Lučić

Fotografije su organizovane neobično, drugačije od ustaljene postavke i podeljene su na tri celine, u svakoj  nalaze se po tri fotografije, a u sredini, na posebnom postamentu, nalazi se jedna odvojena fotografija koja estetski i simbolično objedinjuje ostale.

Izložba „Hortus femini“ spaja dva pojma - ženu i vrt, predstavljajući ih kao veoma bliske, nadovezujuće jedan na drugi i ciklične pojmove. Luna Jovanović kaže da je vrt uvek bio povezan sa ženom, plodnošću i samim principom žene.

- Vrt doživljava faze, smene, cikličan je i to je primarna asocijacija. Simbolički ima reference na Bliski istok i na Mediteran gde  je vrt bio direktno povezan sa ženom - dodala je ona.

Fotografije su crno-bele, simbolične, mistične, oblikovane u celinama i vode ka zaključku.

- Prva celina zaokružuje rođenje koje se ne odnosi na telesno rođenje, već na sazrevanje, pupenje, neku vrstu inicijacije. Druga celina ars moriendi znači umetnost umiranja i predstavlja klonuće, destrukciju, dok treća celina predstavlja preobražaj kao konačnu repeticiju svega, nešto što se iznova rađa i biva preobraženo. Odvojena fotografija na postamentu alegorijski sumira čitav koncept zato što sadrži sve što i ostale. Ona sama ima svedenu, moćnu konotaciju - objašnjava umetnica.

Ona kaže da da su fotografije crno-bele zato što ih svodi na simbol i na pozu.

- Boja uvodi sasvim novu dimenziju u fotografiju i menja njenu konotaciju. Na radovima nema boje, jednostavno zato što sam svoj vrt želela da svedem na jednu pozu, na jedan simbol. Takođe nema lica, ono je uvek skriveno jer  je vrt bezličan - upućuje na bilo koji vrt u bilo kom vremenu i prostoru, na bilo koju osobu - ističe Jovanovićeva.

Atmosferi je značajno doprinela i mistična muzika usklađena sa fotografijama. Projekat zvuka radila je Danijela Ristić.

Luna Jovanović diplomirala je  fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2013. godine, a trenutno je na master studijama Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Izlagala je na mnogo grupnih izložbi i dobitnica je velikog broja nagrada. Njene najznačajnije izložbe su ,,Perspektive 12” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 2013. godine, ,,Introspekcija“ u Studentskom kulturnom centru  Fabrika 2013. godine, ,,Utisci” u Kulturnom centru Zrenjanina 2013. godine, ,,Autoportreti” u galeriji ,,New moment“ u Beogradu 2009. godine. Učestvovala je u projektu ,,Razlike” i dobila nagradu ,,Memorijal Dragoljub Tošić” časopisa za kulturu fotografije ,,Re Foto”.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 16. maja u Likovnom salonu Kulturnog centra.

Nema komentara

Napišite komentar