Otvaranje izložbe u MSUV

autor: Milan Damjanović 0

Izložba „Missing Stories. Prinudni rad u vreme nacističke okupacije. Pogled umetnika” biće otvorena sutra u 19 časova performansom „Rad oslobađa, rad ubija“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Foto: MSUV

Zbog epidemioloških mera maksimalan broj ljudi u Muzeju je 30, te će publika performans moći da pogleda putem videa na društvenim mrežama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine 18. marta.

Tema prinudnog rada tokom nacističke okupacije nedovoljno je prisutna u kolektivnom sećanju Balkana – malo je dokumentacije o njemu, još manje javnih događaja i rasprava na tu temu, a to tragično poglavlje evropske istorije u potpunosti je izostavljeno u udžbenicima i nastavi istorije. S druge strane, veliki broj porodica pamti sudbine svojih predaka koji su tokom okupacije bili na prinudnom radu u nacističkoj Nemačkoj, bilo u fabrikama, radnim logorima ili u poljoprivredi. Zahvaljujući tome, sudbine prinudnih radnika prisutne su i u individualnom sećanju sadašnje generacije, a na poseban način ih doživljavaju umetnici i intelektualci.

Međunarodni umetnički projekat Goethe-Instituta u Srbiji pod nazivom „Missing Stories. Prinudni rad u vreme nacističke okupacije. Pogled umetnika” realizovan je uz podršku nemačke fondacije „Sećanje, odgovornost, budućnost”. Pet kustosa i kustoskinja odabralo je deset umetnika iz Nemačke, Srbije, Albanije i Crne Gore da se pridruže projektu i iz umetničke perspektive pristupe temi projekta – prinudnom radu u Trećem rajhu.

Umetnici i umetnice koji učestvuju u projektu su: Burkhard Šitni (Nemačka), Kristijan Herl (Nemačka), Aleksandar Zograf (Srbija), Milorad Mladenović (Srbija), diSTRUKTURA (Srbija), Dragan Vojvodić (Srbija), Ivan Salatić (Crna Gora), Lenka Đorojević (Crna Gora), Donika Ćina (Albanija) i Remijon Pronja (Albanija). Njima se u Novom Sadu priključuju Lea Vidaković i Selman Trtovac iz Srbije.

Njihova dela izvedena su različitim medijima – od fotografije, preko slikarstva, do audio-vizuelnih instalacija. Neki od umetnika koji učestvuju u projektu inspiraciju za svoja dela pronašli su u iskustvima svojih predaka koji su bili prinudni radnici tokom nacističke okupacije.

Urednica prateće publikacije izložbe „Missing Stories” je poznata književnica iz Berlina Tanja Dikers.

U okviru međunarodne putujuće izložbe pomenuta umetnička dela biće prikazana u zemljama porekla umetnika – Srbiji (Beograd i Novi Sad), Albaniji (Tirana), Crnoj Gori (Podgorica) i Nemačkoj (Berlin i Augzburg).

Nema komentara

Napišite komentar