Otvaranje izložbe "Tolerancija"

autor: Milan Damjanović 0

U ponedeljak, 21. septembra, od 18 časova u Prolazu Pavla Šosbergera kod Novosadske sinagoge biće otvorena izložba plakata „Tolerancija“, nastala kao rezultat angažmana umetnika-aktiviste i grafičkog dizajnera Mirka Ilića.

Foto: Omladinski centar CK13

Njegovom pozivu  na saradnju odazvalo se više od 150 umetnika širom sveta koji su kreirali svoja originalna grafička rešenja na temu tolerancije, svako iz svoje lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta.

Svaki od plakata na svojstven način afirmiše vrlinu tolerancije koja počiva na uverenju da su svi ljudi jednaki u dostojanstvu i pravima, dok istovremeno svedoči da je ova istina uvek nesigurna, dokle god su ljudske sudbine određene društvenim razlikama i na njima zasnovanom isključivanju i diskriminaciji. Tolerancija, zbog toga, nije samo moralna dužnost već je takođe politički i zakonit zahtev.

Izložba je imala više od 60 postavki u 29 zemalja, i do sada ju je videlo više od 150 hiljada ljudi. Trajaće od 21. septembra do 20. oktobra, a postavka će se moći videti na dve lokacije, u Prolazu Pavla Šosbergera kod Novosadske sinagoge i u Omladinskom centru CK13.

Nema komentara

Napišite komentar