Opipljivo imaginarno mesto

autor: Nikola Učur 0

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu je 21. februara predstavljena izložba pod nazivom „Atlas imaginarnih mesta“. Izložba predstavlja radove studenata doktorskih studija arhitekture Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i traje do 2. marta.

foto: Babela

Projekat je nastao kao rezultat istraživanja graničnih polja književnosti i arhitekture. Pod mentorstvom prof. dr Jelene Todorović, studenti su na kursu koji istražuje fenomene graničnih prostora dobili zadatak da zavire u raznolikost književnosti i da je pretvore u prostor arhitekture. Glavnu inspiraciju su pronalazili u knjizi „Rečnik imaginarnih mesta“ koju je objavila izdavačka kuća „Gradac“. Knjiga je osmišljena kao enciklopedija i sadrži podatke o broju stanovnika, privredi i klimi, iako ta mesta ne postoje u stvarnosti koju mi poznajemo.

foto: Nutopija

Glavni zadatak studenata je bio da prouče jednu nepoznatu geografiju i da je pretvore u realan prostor. Radovi koji su privlačili najviše pažnje jesu: „Nutopija“ - rad studentkinje Sanje Maljković, „Babela“- autorke Maje Momirov, „Linijska zemlja“- studenta  Marka Jovanovića i drugi. Po komentarima posetilaca, osećaj onog pravog imaginarnog prostora daje rad studentkinje Đurđice Terzić „Šuma između svetova“, a najviše komentara publike izazvao je rad „Atlanteja“, autorke Jovane Stanišić.

foto: Atlanteja

Nema komentara

Napišite komentar