Novi članovi SULUV-a se predstavljaju izložbom

autor: E. E. Gucunski 0

Izložba novih članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine biće postavljena u Galeriji udruženja do 26. januara.

Radovi 15 mlađih i starijih umetnika predstavljaju njihov trenutni rad, a udruženje sada broji oko 500 članova. Na konkursu, koji se raspisuje svake godine, prijavilo se 16 umetnika.

Tehnike kojima su se služili novi članovi u prikazanim radovima su raznolike, od ulja na platnu, akrilika na platnu, crteža, monotipije, preko skulptura od terakote i kombinovanih tehnika do kolografije, tuša i markera na papiru ili na kesici od čaja na drvenom ramu. Motivi su takođe raznovrsni, pejzaži, apstraktne forme, kako u bojama, tako i crno-belo, ali i radovi sa manje apstraktnim porukama.

Nenad Ignjatov završio je master studije slikarstva na Akademiji u Novom Sadu, a od SULUV-a najpre očekuje bolju saradnju sa kolegama umetnicima u Novom Sadu.
– Sve opcije i prilike koje se otvaraju su naravno dobre, ali meni je ipak najviše stalo do poznanstava i do druženja sa umetnicima – dodao je on.

Vanja Ignjac, studentkinja master studija grafike, nada se da udruženje ima perspektivu za mlade umetnike.

– Mislim da mladim umetnicima stvarno treba dati šansu. To i jeste neki razlog za učlanjenje, da bi neko mogao da vidi tvoj rad, da bi bio prisutan. Ja sam konkurisala sa grafikama i linorezom, i to je uglavnom crno-belo, a ovo što je izloženo je nešto skroz drugačije, u pitanju je monotipija i ono što su mnogi rekli koji poznaju moj prethodni rad jeste: “Ovo ima boje.” – poručuje Ignjac.

Ostali umetnici koju su učestvovali u izložbi kao novi članovi SULUV-a jesu Anica Radošević Babić, Dušan Savković, Emilia Valentikova, Đorđe Georg Vinokić, Igor Smiljanić, Ilija Ilia Smiljanić, Kristina Palanjuk, Maja Ćuk, Mladen Stojanović, Nataša Panian, Sandra Janjatović, Tijana Holpert i Veroljub Naumović.

Konkurs za nove članove raspisuje se svake godine, a komisiju čine članovi Udruženja i ona se menja svakih četiri do pet godina. Procedura je ove godine izmenjena, pa je prijava tekla putem online formulara. Goran Despotovski, predsednik SULUV-a, kaže da na ovoj izložbi nisu samo mladi, studenti ili bivši studenti akademije, već i druge kolege koji su ove godine konkurisali. On je predsednik ovog udruženja od avgusta prošle godine i smatra da još ne može da kaže da su stali na zlatnu nulu, te da rade na stabilizaciji i prilagođavanju novom dobu.

– Udruženje je veoma staro, pa je nasledilo i neke navike koje su možda važile u socijalizmu ili kasnije u nekom periodu, ali danas je već stvar drugačija. Udruženje mora da nađe svoj smisao, to je činjenica. Smisao je izgubljen, godinama. Udruženje ima svoju tradiciju, ali u devedestim, u periodima kada se sve gubi, kada su ratovi, dosta toga je i udruženje izgubilo, i umetnici su izgubili kontakt sa udruženjem.. Mi sada pronalazimo smisao, ali ne taj stari, nego pokušavamo da ga aktiviramo kao jedan servis umetnicima koji bi danas bio jako potreban – zaključuje on.

Nema komentara

Napišite komentar