Nova „razglednica“ starog Novog Sada

autor: Milan Damjanović 0

Novosadski umetnici okupljeni u grupi ZAUM još jednom su oplemenili Šafarikovu ulicu novim muralom koji je nazvan „Novosadska razglednica“. Mural je oslikao profesor u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ Filip Grković.

Foto: Grupa ZAUM

Novi mural impozantnih dimenzija ilustruje izgled Novog Sada iz prvog perioda dvadesetog veka, tačnije perioda do kraja Drugog svetskog rata. Mural, oslikan slobodnim stilom, prikazuje neke i danas prepoznatljive simbole grada obojene duhom prošlosti. Među njima su Petrovaradinska tvrđava, znamenita Šafarikova ulica u kojoj se mural i nalazi, a u fokusu, kao centralni motiv murala, jeste i pogled na gradski trg i crkvu Imena Marijinog.

Autor murala Filip Grković, član grupe ZAUM i nekadašnji učenik, a danas profesor u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ svojim delovanjem podstiče rad mlađih kolega i koordiniše slikanje na terenu. 

„Da bi se do ovakvog murala došlo slikarskim putem, bilo je neophodno oslikavanje u više slojeva. Centralna kompozicija kojoj je u fokusu crkva Imena Marijinog bila je prva oslikana. Prikazi desno i levo su uklopljeni sa različitih razglednica“, objasnio je Grković. 

Da bi ulice iz predratnog perioda bile što vernije prikazane, Matica srpska je omogućila uvid u fotografsku arhivu ulica Novog Sada. Posebna pažnja na muralu posvećena je oslikavanju Šafarikove ulice i Slovaku, pesniku i filologu Pavelu Jozefu Šafariku, ljubitelju slovenstva, srpskog naroda i pisma.

Foto: Grupa ZAUM

Veliku pomoć u vidu organizacije pružili su koordinator grupe ZAUM Branko Garić i saradnik Milan Mišković, a štampane skice po kojima je naslikan mural pripremila je Sanja Menićanin, grafička dizajnerka grupe ZAUM. Oslikavanje je trajalo pet dana, a šestog je naneta zaštitna emulzija. 

Grupa ZAUM je posebno organizovana zanatsko-umetnička radionica koja osamnaest godina oko sebe okuplja umetnike i zanatlije iz čije su saradnje potekla dela s oznakom ZAUM. Zajednička filozofija i radna etika su ono što čini ovu grupu kompaktnom, a druženja njenih članova, neraskidivom.

Nema komentara

Napišite komentar