Murali i hip hop - susret dva sveta

autor: Aleksandar Bugarin 0

Jaki udarci u produkciji nadaleko poznate “808– ce”, "Zbir" pivo omiljeno svakom poznavaocu kraft piva, miris sveže pečenih Toster domaćih burgera i 150 m2 platna koje spremno čeka da na njemu veštim pokretima spreja budu nacrtani murali, vizuealna umetnost koja polako osvaja Srpsku Atinu – tako bismo u najkraćim crtama mogli oslikati “Glave Graffiti Jam”, održan prethodne subote na terenu novosadskog kluba američkog fudbala “Wild Dogs”, na Novosadskom sajmu.

Photo: Aleksandar Bugarin 

Veliki broj mladih, kako i starih ljubitelja hip hop kulture okupilo se juče na stadionu novosadskog kluba američkog fudbala “Wild Dogs”, da prisustvuje događaju od velikog značaja za razvoj urbane kulturne scene. U opuštenoj atmosferi, uz zvuke ikona danas poznatog pravca u hip-hopu zvanog “trap” 12 umetnika iz Novog Sada i drugih gradova okupilo se kako bi svoj talenat prikazali našoj publici. Izvor inspiracije za ove murale uglavnom su bili moderni problem današnjice prikazani na neobičan način pa tako imamo mural na kome policajci jašući svinje hapse nekolicinu mladića koji pokušavaju da svojim grafitom ukrase  oronule zidove zgrade, a autor je kolektiv “Das drogen”, koji svojim umetninama gledaoce izmešta u potpuno drugi univerzum ili drugu dimenziju u kojoj žive različita bića, čiji život se ne razliku od našeg. Čovek koji leži u plavetnilu boja za koje gledalac ima osećaj da ih čak ni platno ne može ograničiti, čudni i zbunjujući prikaz šarenog krajolika prirode gde su planine roze, a trava menja boju, pa sve do klasičnih grafita koji predstavljaju imena kolektiva koji se predstavljaju, sve su to umetnine koje su posetioci ovog događaja mogli videti. Nove, kao i stare zvuke trap muzike predstavili su nam doajeni novosadske DJ scene, Janchezz i Batana, dok se ekipa Zbir pivare i Toster bar-a pobrinula da posetioci okuse pivo i burgere s kojima se ne sreću svakodnevno.

Photo: Aleksandar Bugarin 

Stefan Jandrić, jedan od osnivača Back'N'Forth Entertainment. kolektiva koji je zadužen za organizaciju ovog događaja rekao je da im cilj nije samo da prikažu rep scenu. “ Zadali smo sebi zadatak da prikažemo sve ono što čini hip-hop kulturu. Imali smo ideju da u jednom događaju sklopimo skateboarding, rep i urbanu umetnost, ali smo bili svesni da to nije moguće pa smo odvojeno napravili ovaj događaj kao uvertiru za ono što nas čeka narednom periodu“.

Photo: Aleksandar Bugarin 

Photo: Aleksandar Bugarin 

Hip hop kultura u 21. veku u Srbiji nije u baš najboljoj poziciji i ovakvi događaji treba da se odvijaju kako bi ona uznapredovala. Komercijalni pristup muzici zasenjuje širu sliku svih kvalitetnih muzičkih pravaca, pa tako i hip hopa zbog kojih mladi ljudi ovaj žanr ne smatraju vrednim interesovanja. Oni će zahvaljujući ovom i sličnim događajima moći da vide šta se to nalazi udaljeno od mejnstrim scene.

 Photo: Aleksandar Bugarin 

Jandrić je najavio i festival „Glave“,  koji će se održati 26. oktobra u hali 2  Novosadskog sajma i na kom će nastupati velika imena domaće hip hop scene. „Budući da nam je ovo prvi događaj koji organizujemo, odlučili smo da počnemo od samog početka, od prvih zvuka repa s kojim se srpska javnost srela. Izabrali smo Prti Bee Gee kao staru školu rep muzike, Smoke Mardeljana kao mladu zvezdu i Bigrua i Paju Kratkog kao dvojac u usponu koji na pravi način taba svoju stazu za budućnost. U zagrevanju atmosfere pomoćiće im Dj Mrki, veliko ime domaće DJ scene.“

Nema komentara

Napišite komentar