Mural kao simbol ljubavi prema domovini

autor: Milan Damjanović 0

Grupa mladih volontera započela je krajem jula akciju oslikavanja zida privatne kuće u Sremskim Karlovcima, sa namerom da muralom približe lepotu vojvođanske prirode i tradicije, te da on bude pristupačan turistima i lokalnim meštanima.

Foto: Olga Rabrenović

Akciju oslikvanja 18 metara dugog murala pokrenula je profesorka likovne kulture Olga Rabrenović, koja je od završetka studija imala veliku želju da realizuje slikanje nekoliko murala u Sremskim Karlovcima. U realizaciji pomažu mladi volonteri koji već unazad dva vikenda slikaju uprkos visokim temperaturama, i to više od 10 sati u nizu.

Radovi na privatnom posedu osim dopuštenja vlasnika ne zahtevaju dodatne dozvole, te je to razlog zašto je lokacija murala zid privatne kuće.

Volonterka Pokreta gorana Vojvodine Marija Petrović objasnila je za Univerzitetski odjek zašto je njoj važno učešće u ovoj akciji:

– Veliko je zadovoljstvo biti učesnik kao volonter u realizaciji murala pod vođstvom profesorke likovnog Olge Rabrenović. Iza ovog murala stoji divna ideja i velika ljubav ka domovini. S obzirom da sam studentkinja arhitekture ovo iskustvo mi je pomoglo da se prisetim važnosti detalja, ali i da se uverim da je ponekad gradu potrebno samo malo pažnje, slikarstva i boje kako bi se sugrađani povezali. Sremski Karlovci su sami po sebi turistička atrakcija, međutim ovom akcijom omogućeno je ne samo mladima da se aktivno uključe u unapređenje lokalne zajednice, već i da se stvori novi vizuelni identitet u manje posećenom delu opštine – objašnjava Marija Petrović.

Pored Pokreta gorana Vojvodine koji je organizovao aktivne volontere u Sremskokarlovačkom omladinskom klubu – SKOK, akciju je podržalo i Omladinsko kulturno-umetničko društvo „Brankovo kolo“ u vidu finansiranja potrebnog materijala, a ekološki centar „Radulovački“ pomogao je u akciji poklonivši mladim volonterima materijal koji je ostao nepotrošen iz ranijih radova.

Idejni tvorac projekta, profesorka Olga Rabrenović, predviđa da mural može biti završen do kraja avgusta, ukoliko se rad na njemu nastavi dosadašnjim tempom.

Nema komentara

Napišite komentar