Milimetri i lepote u očima posmatrača

autor: Suzana Rogić 0

Možda ovaj dan i nije bio „proširenih vidika“. Kiša je padala, ulice su bile prazne, a poneki automobil mogao se videti na parkingu preko puta Kulturne stanice „Svilara“. Upravo tu počinje priča ove srede. 

Photo: Suzana Rogić 

Australijski novinar, Fernando Francis predstavio se po prvi put novosadskoj publici izložbom fotografija „Prošireni horizonti Novi Sad“. On prikazuje fotografije mesta, ljudi i događaja koje su obeležile njegovu poslednju deceniju putovanja po svetu. Svaka slika ima poseban kontekst i smisao. 

Zamislite da ste ušli u prostoriju u kojoj ima mnogo prozora. Svaki prozor je kao ogledalo u kom vidite sebe. Tako je Fernando predstavio jedinstvo vizure lepote svojih dela sa publikom. Njegova interesovanja su raznolika, uključujući egzotičan prikaz flore i faune, prirodni i urbani pejzaž i ljudsko prisustvo u različitim okruženjima. Ovaj korpus fotografija posmatraće se kao trenutak grupisanih celina, između kojih se izdvajaju arhitektonski elementi, različiti portreti, biljni i životinjski svet i različite atmosferske promene. 

Photo: Suzana Rogić 

Neke od najrealnijih fotografija prikazuju požare u Australiji pre nekoliko godina i ovogodišnje. Fokus na crvenu boju izaziva duboku empatiju prema prirodi. Takođe od lepših poređenja su prikazi aviona sa pticama. Možda lično ne posedujemo krila, ali smo stvorili mašinu koja nam omogućuje da osetimo šta znači leteti na kratko. Francis je to uspeo objasniti slikovitim načinom. Njegova dela kod posmatrača izazivaju radoznalost i iznenađenje, bez obzira na to da li je predmet fotografije svima poznat ili ne. To su dela koja predstavljaju usamljeno ostrvo, širinu pustinje čije se peščane dine stalno menjaju, nestaju i ponovo stvaraju, trbušne plesačice u Dubaiju, letnje veče nad Beogradom ili veličanstvenost karpatske planine, a možda i piramide Rtanj.

Na svom dugogodišnjem putovanju snimio je fotografije u Australiji, Dubaiju, Londonu i Srbiji. Sa sobom je doneo svoju putopisnu enciklopediju, gde će posetioci saznati sitne detalje svake fotografije i kako je ona nastala do 5. februara do kada će izložba trajati.   

 

Nema komentara

Napišite komentar