Izložba Matisa u "Fabrici"

autor: Tajana Pijanović 0

Uz pratnju razigraznih ritmova džez muzike u izvođenju „J tria“, sinoć je na maloj galeriji SKC „Fabrike“ otvorena izložba mape kolaža Anrija Matisa pod nazivom „Džez“.

foto: SKC "Fabrika"

Producent izložbe i zastupnik galerije Visconti fine art i Contemporary art kluba iz Ljubljane Mihajlo Majstorović otvorio je izložbu na kojoj je posetiocima predstavljeno 20 originalnih grafika i kolaža objedinjenih u mapi „Džez“.

- Matis je tu mapu stvarao za vreme rata u svojim poznim godinama, pred kraj života, kako je on to nazivao, u svom drugom životu, kada je zbog bolesti bio u invalidskim kolicima - rekao je Majstorović i dodao da su veliki formati ovog umetnika, nastali u istom periodu kada i ova mapa, trenutno izloženi u galeriji Muzeja modernih umetnosti (MoMa) u Njujorku. Takođe je rekao da mu je veoma drago što su Novosađani, pored dela Salvadora Dalija, Endija Vorhola, Pikasa i Miroa dobili priliku da vide dela još jednog modernog svetskog umetnika.

Anri Matis bio je francuski slikar i začetnik fovizma, a danas se smatra najuticajnim slikarem dvadesetog veka. Poznat je po eksperimentisanju sa različitim slikarskim stilovima, a njegve slike odlikuju se eksplozijom boja i anarhičnim potezom.

Svoje oduševljenje energijom džeza i neobuzdanom snagom improvizacije koja budi optimizam u teškim ratnim vremenima pretočio je u boje, pa tako na njegovim kolažima raznobojne i razigrane siluete muzičara i plesača snažno prkose mračnom ratnom okruženju.

Nema komentara

Napišite komentar