Izložba "Jesu sve ovce na broju?" u MSUV

autor: Aleksandra Veselinović 0

Izložba „Jesu sve ovce na broju?“ otvorena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Ova izložba sastavni je deo novog projekta muzeja, pod nazivom „Vojvođanski salon“, čije se ideje temelje na nekadašnjem „Novosadskom salonu“, koji je prestao da postoji 2011. godine.

Andrea Palašti, kustoskinja muzeja, kaže da jedna od ideja ovog projekta jeste bolja prezentacija, proširivanje na ostale gradove Vojvodine, kao i komunikacija ovdašnjih umetnika sa onima koji stvaraju u regionu.

– Pored svih mogućih problema, kao što su finansijska ograničenja ili nepostojanje umetničkog tržišta, postoji i taj da u Novom Sadu nekoliko godina u nazad ne postoji manifestacija na kojoj bi dela autora, koji aktivno deluju na području Vojvodine, bila obuhvaćena, i na taj način prezentovana kao dela savremene umetnosti – poručila je Palašti.

Na izloženim radovima dominantna je upotreba primarnih boja, neobičnih formi, kao i humorističnih natpisa, što se primeti i iz samog naziva izložbe. Mogu se videti figure od porcelana, drveta i gline, slike, ali i fotografije, što doprinosi raznolikosti ove postavke.

Autor po čijem radu ova izložba nosi naziv, Rade Tepavčević, kaže da mu ovo predstavlja odličnu priliku da zaokruži dosadašnji rad, ali i da započne neku novu celinu.

– Što se tiče same postavke, prvi put izlažem sve što sam uradio u proteklih godinu dana. Tema koju obrađujem je i dalje ista, a to su odnosi ljudi i životinja. Ovo je odličan način za promociju, s obzirom na to da je to jako teško danas, i da se najčešće svodi na reklamiranje preko fejsbuka i instagrama – dodao je on.

Izložbu su otvorile kustoskinje Dragana Garić Jovičić, Andrea Palašti, kao i direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Radovan Jokić.

– Veoma je važno da unesemo neophodnu svežinu i novinu, i upravo zbog ovako postavljenih ciljeva MSUV, tj.  mogućnosti artikulacije manje vidljivih umetnika, stvaranje novih platformi unutar izlagačkih prostora, kao i sufinansiranja umetničkih radova, prihvatile smo izazov, koleginica Andrea Palašti i ja, da za manje od dva meseca postavimo jedan mogući presek stanja na lokalnoj umetničkoj sceni. Na ovoj izložbi predstavljeni su umetnici koji stvaraju i po dve decenije rame uz rame sa onima koji su nedavno završili Akademiju umetnosti i čije vreme tek dolazi. Pokušali smo da ublažimo granicu između likovne i primenjene umetnosti, odnosno, da umetnike koji se bave primenjenom, stavimo u kontekst sa takozvanim likovnjacima – rekla je Dragana Garić Jovičić.

Učesnici ove izložbe su: Larisa Ackov, Velimir Andrejević, Teodora Ivkov, Tadija Janičić, Sonja Jo, Tibor Lazar, Filip Markovinović, Marina Milanović, Milan Nešić, Miodrag Perić, Mileta Poštić, Arpad Pulai, Šok galerija i Rade Tepavčević.

Izložba „Jesu sve ovce na broju?“ se može pogledati u MSUV do 15. februara, a biće i nekoliko vođenja kroz izložbu sa kustoskinjama, ali i samim autorima. Prvo vođenje zakazano je za četvrtak, 28. decembra u 17 časova.

Nema komentara

Napišite komentar