Galerija Matice srpske tokom decembra u znaku simbolizma

autor: Andrea Knežević 0

Galerija Matice srpske u Novom Sadu svakog meseca nudi bogat umetnički program svojim posetiocima, a decembar donosi posebnu izložbu pod nazivom „Život – San – Smrt”, kao i predavanja gostujućih stručnjaka koja će biti u znaku simbolizma.

Foto: Galerija Matice srpske (Fejsbuk)

Glavna decembarska postavka i okosnica svih dešavanja ovog meseca inspirisana je evropskim okvirima srpskog simbolizma. Izložba je ujedinila dve bitne muzejske ustanove u Srbiji – Galeriju Matice srpske u Novom Sadu i Narodni muzej u Beogradu. Kako je navedeno na sajtu GMS, izložba objedinjuje sedamdeset i sedam dela iz nacionalnih i evropskih muzeja i pruža sliku o osobenostima simbolizma koji je obeležio evropsku umetničku scenu krajem 19. i početkom 20. veka.

Posetioci će biti u retkoj prilici da po prvi put pogledaju likovna ostvarenja iz različitih evropskih muzeja poput Muzeja Belvedere (Beč), Moderne Galerije i Muzeja za umjetnost i obrt (Zagreb) i Galerije likovnih umjetnosti (Osijek), ali i ostvarenja nacionalnih umetnika iz muzejskih ustanova poput Jevrejskog istorijskog muzeja i Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Muzejski edukator i PR - pripravnik Galerije matice Srpske Milica Milošević navela je da ova izložba predstavlja veliki iskorak upravo zbog internacionalne saradnje sa različitim muzejima te da će je tokom celog meseca pratiti kvalitetan i raznolik umetnički program. Svakog petka i subote u prostorijama GMS održavaju se predavanja koja su u direktnoj vezi sa tematikom glavne postavke, kaže ona, a predavanje na kom će slikar Rastko Stefanović govoriti priču Od portreta do simboličke slike biće održano danas, 11. decembra, sa početkom u 17 časova.

Već 15. decembra će viši konzervator Galerije Matice srpske Danilo Vuksanović govoriti o umetničkom delu Hristov lik na Veronikinom ubrusu Gabrijela fon Maksa koje je trenutno prikazano na izložbi, a 17. decembra će msr Olga Žakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu govoriti o srpskoj skulpturi u periodu simbolizma.

Pored toga, Galerija Matice srpske svake subote nudi dečije i kreativne radionice, a postoje i posebne radionice za mlade. Za osnovce je to radionica Mitovi i legende, a za srednjoškolce Zagonetni svet snova, navodi Miloševićeva.

– Takođe, svake srede u toku trajanja izložbe Evropski okviri srpskog simbolizma u 17 časova simbolično priređujemo Čaj u pet gde publika zajedno sa kustosom u galerijskim salonima ispija Macval čajeve koji su inspirisani izložbom. Pored toga, od 18. decembra će moći da se pogleda i nova izložba Novosađani biraju koja je ostvarena u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture – rekla je ona i dodala da će izložba prikazati ko živi u Novom Sadu, kakvi su Novosađani, kako vide umetnost, ali i kolekciju GMS.

Foto: Galerija Matice srpske (Fejsbuk)

Miloševićeva je navela da se GMS na različite načine tokom prethodnih godinu dana prilagođavala situaciji sa pandemijom te da su se potrudili da umetnost približe svima onima koji nisu bili u mogućnosti da izložbama prisustvuju uživo kroz njenu digitalizaciju.

– Trenutno su sva naša predavanja ograničena što se tiče broja prisutnih i sve zavisi od programa do programa. Međutim, trenutno postoje virtuelna vođenja kroz izložbu, pa smo tako na sajt postavili i virtuelno vođenje kroz stalnu postavku GMS ali i trenutnu izložbu Evropski okviri srpskog simbolizma s obzirom da smo svesni da mnogi i dalje ne žele da izlaze napolje i ne žele da se kreću među drugim ljudima – rekla je ona i naglasila da iako je ograničen broj posetilaca na određenim vođenjima i predavanjima, publika je i dalje zainteresovana i dolazi u velikom broju, te da beg od stvarnosti i situacije u kojoj se nalazimo pronalazi upravo u GMS.

Aktuelnu izložbu moguće je pogledati svakog dana, a od utorka do nedelje Galerija Matice srpske u dva termina – od 13 i 17 časova – nudi i stručna kustoska vođenja kroz nju. Izložba traje do kraja januara i namenjena je svim uzrastima. Cena ulaznice je 200 dinara.

Izložba Život – San – Smrt je realizovana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, DDOR osiguranja i UNIQA osiguranja.

Nema komentara

Napišite komentar