Beograd i Banja Luka Kroz Savremenu Umetnost: Inter/Akcija 2023

autor: Teodora Ćulibrk 0

U svetu savremene umetnosti, dijalog između umetnika i kustosa igra ključnu ulogu u razumevanju raznolikosti umetničkih izraza. Upravo to je ono što donosi izložba „Inter/Akcija 2023”, koja okuplja mlade umetnike i studente istorije umetnosti iz Beograda i Banjaluke.

Foto: Galina Mitrović

Projekat „Inter/Akcija” je izvanredna prilika za umetnike koji su tek stupili na umetničku scenu i za mlade kustose da uspostave dijalog i saradnju međusobno. Osnovna svrha ovog projekta je promovisanje komunikacije i razmene shvatanja umetnosti između različitih umetničkih praksi i mladih umetnika koji tek započinju svoje karijere. „Inter/Akcija 2023” takođe služi kao platforma za umetnike da upoznaju iskusne profesionalce i mentore iz sveta umetnosti, čime se doprinosi njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

Foto: Galina Mitrović

Ovaj projekat, koji je započeo 2016. godine, donosi svoj najnoviji izdanak sa šesnaest izuzetno talentovanih umetnika. Realizacija izložbe uključivala je angažovanje studenata istorije umetnosti, kao i studenata sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Akademije umjetnosti u Banja Luci. Izložba je otvorena do 5. novembra 2023. godine u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banja Luci, a pruža publici priliku da istraži različite umetničke forme i perspektive.

Foto: Galina Mitrović

Umrežavanje Mladih Talenata

Umetnost, u svojoj suštini, predstavlja spoj kreativnosti i izražavanja, ali isto tako zahteva i povezivanje, saradnju i kontinuirani razvoj. Ovaj projekt ne samo da omogućava mladim talentima da prošire svoje horizonte i razmene ideje, već i naglašava važnost interakcije između umetnika i kustosa, čime se doprinosi razvoju umetničke zajednice kao celine.

Kako objašnjava, vizuelna umetnica, Zorana Stevanović, ovaj projekat doprinosi daljem razvoju njihovih karijera i omogućava mladim umetnicima da steknu i praktično iskustvo, kao i poznanstvo sa kolegama.

„Glavni cilj je ostvarivanje kontakta između umetnika koji su tek stupili na umetničku scenu i studenata istorije umetnosti koji su takođe tek diplomirali. Jedna takva saradnja podrazumeva upoznavanje i druženje i mogućnost nastavka saradnje i nakon projekta. Projekat je pod mentorstvom izuzetno iskusnih ljudi od kojih umetnici mogu kvalitetno dopuniti svoje znanje, a za one kojima je ovo tek prvo iskustvo čini odličan temelj da nauče od nas za naredne projekte”, navodi Stevanovićeva.

Prema rečima vizuelne umetnice Galine Mitrović, kustosi imaju značajnu ulogu u oblikovanju karijera umetnika, a ovo iskustvo takođe je doprinelo unapređenju timskog rada.

„Saradnja sa kustosima je za mnoge od nas novo i neuobičajeno iskustvo, s obzirom na to da smo do sada uglavnom samostalno priređivali izložbe. Interakcija je obogatila našu perspektivu i pomogla nam da razvijemo vještine saradnje i timskog rada”, ističe Mitrovićeva.

Foto: Galina Mitrović

Kustoska Radionica i Razmena Ideja

Pored izložbe, održana je i kustoska radionica čiji je cilj promovisanje razmene ideja i najnovijih pristupa u postavljanju izložbi. To je pružilo priliku učesnicima da čuju stručna predavanja, razgovaraju s kolegama iz oblasti muzeologije i razmotre aktuelne teme u muzejskom svetu. Takođe, radionica je služila kao platforma za promociju ciljeva projekta, uključujući modernizaciju izložbi u skladu s resursima muzeja i države.

Kustoskinja, Ivana Vujasinović, kaže da je ovom radionicom kompletiran sam cilj projekta „Inter/Akcija 2023”.

„Za nas buduće kustose, na samom početku karijere, smatram da je bilo važno da čujemo upravo nešto na tu temu. Pored toga, kroz aktuelnu izložbu muzeja: „Dolasci-Polasci”, umetnika Mladena Bundala, sprovela nas je kustoskinja Isidora Banjac. Izložba je postavljena upravo na način o kojem smo imali prilike da čujemo nešto više tokom prezentacije višeg kustosa, Mladena Banjca”, navodi Vujasinovićeva.

Foto: Galina Mitrović

Ovaj projekat je pored dijaloge između mladih podstakao umetnike da se oprobaju u različitim temama, te kako navodi, jedan od kustosa, Bojan Milenković, sigurno je da će svaki posetilac na izložbi pronaći nešto po njegovom ukusu. “Svi zalaze u široki spektar tema koje istražuju i izražavaju kroz različite medije. Teško je svesti tematiku njihovih radova na uže grupe, neki istražuju likovnu formu, neki zalaze u intimnost i tabue, ali svakako verujem da za svakog posetioca ima po nešto da ih zaintrigira i privuče na našu izložbu”, navodi Milenković.

Foto: Galina Mitrović

„Inter/Akcija 2023” nije samo izložba, već i rezultat višemesečnog rada i saradnje između mladih umetnika i studenata istorije umetnosti iz Beograda i Banja Luke. Radovi izlagani na ovoj izložbi predstavljaju plod kreativnosti i truda ovih mladih talenata. Sledeći izazov i novo iznenađenje očekuje ih u Beogradu gde će biti izloženi i neki novi radovi u Salonu muzeja grada Beograda od 21. novembra.

 

Nema komentara

Napišite komentar