Balans tradicije i promene: Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti o novom izložbenom prostoru

autor: Anđela Arsić 0

Fakultet primenjenih umetnosti ove godine je zvanično prekinuo saradnju sa Muzejem primenjenih umetnosti, koji je prethodnih godina bio glavni izložbeni prostor maturskih izložba Fakulteta primenjenih umetnosti. Sada je taj prostor zamenjem Bioskopom Balkan, gde će se ovaj tip izložbi ubuduće održavati.Ovaj potez izazvao je različite reakcije među studentima, od kojih mnogi smatraju da Bioskop Balkan ne može adekvatno zameniti muzej kao izložbeni prostor.

Foto: Andreja Stanković

Posebno su zabrinuti studenti sa manje konvencionalnim smerovima, čiji radovi često zahtevaju specifične uslove izlaganja koje muzej pruža, pa smo ovom prilikom, razgovarali sa studentkinjama sa odseka keramike. Studentkinja ovog smera Ivana Pražić, smatra da je za specifičnu disciplinu poput keramike za izlaganje potreban prostor poput muzeja.

„Ne mogu da kažem da je moja čitava klasa nezadovoljna, ali mislim da bi nam bilo draže da smo u Muzeju jer to ipak ima neku istorijsku vrednost pa je samim tim logičnije održati izložbu na takvom mestu. Keramika je sama po sebi odličan vid izražavanja u možda nekom nekonvencionalnom tretmanu, onana jedan inovativan način razvija mnoge umetničke discipline pa tu i postoji taj određeni vid izražavanja u različitim dimenzijama i materijalima. Zato i smatram da je Muzej Primenjenih umetnosti bolji prostor za ovakav tip radova.“

Foto: Ivana Pražić

Ipak, iako neće imati prilike da svoje radove ove godine izlažu u muzej, profesorka Fakluteta primenjenih umetnosti Jasmina Pejičić izuetno je ponosna na rad svojih studenata.

„Prilično sam zadovoljna radom svojih studenata, Trudim se da oslobode um i izađu iz klasike dizajna, da ostave svoj neki lični pečat, i da to ipak bude malo unikatnije, da ne bude ta klasična rotaciona forma koja se forsira u svetu keramičkog dizajna. Razvili su se i to baš dobro, trudim se da zajedno izvedemo sve njihove ideje i sprovedemo u realnost, desi se čudo kad tako talentovane ljude ne ograničavamo nekim, da kažemo nebitnim pravilima, već im damo slobodu i pružimo maksimalnu podršku.“

Kako je keramika često potcenjena kao umetnička forma i mali broj ljudi je upoznato sa keramikom kao oblikom umetnosti, izlaganje radova u muzejskom prostoru omogućavao je širu vidljivost i bolje razumevanje keramike kao umetničke discipline. Studentkinja keramike Andreja Stanković, misli da je izlaganje u muzeju kako za keramiku, tako i za ostale smerove služilo kao jedan vid promocije ovih umetničkih disciplina.

„Svrha muzeja je da izlaže umetničke radove, a Bioskop Balkan nije adekvatan za izložbu mladih studenata koji treba da prezentuju sebe.Mislim da je ovo baš velika greška i Muzeja primenjenih umetnosti i našeg fakulteta. Izlaganje u muzeju bi služilo i kao promocija keramike i svih drugih odseka, a izložba u muzeju je sama po sebi jedna velika privilegija i početna tačka za svakog umetnika da prezentuje sebe kroz svoj rad.“

Foto: Andreja Stanković

Iako Bioskop Balkan ima svoju istorijsku vrednostali to ne znači nužno da je prostor optimalan za izlaganje umetničkih dela. Studentkinja Jana Božović smatra da ne obezbeđuje istu vrstu prostora za izlaganje umetničkih dela na način na koji to omogućava muzej.

„Muzej je ipak bolje mesto za izalaganje zato što je to ipak najbliža ustanova našem fakultetu , on bi trebalo da da prostor studentima kao što je to bilo i ranijih godina i mislim da je to jedan savršen start za malde umetnike nakon što diplomiraju da zapravo imaju svoju prvu veliku izložbu u muzeju.  Iako prostor Bioskopa Balkan savršen i ima jako lepu atmosferu i zahteva tu neku atfmosferu radova da bi zapravo bili kompatibilni i za razilku od muzeja nije neutralan prostor.  On je ipak kompatibilniji za raznovrsnost studentskih radova, jer to su ipak različiti radovi, različiti odgovori na različite teme, različiti stilovi različitih umetnika.“

Bez obzira na razlike u mišljenjima, studenti Fakulteta primenjenih umetnosti nastavljaju sa radom na svojim projektima, pripremajući se za nadolazeću matursku izložbu u novom prostoru.

Nema komentara

Napišite komentar