Deveti novosadski strip vikend otvoren u Fabrici

autor: Nikoleta Pajić 0

Novosadski strip vikend počeo je juče u Studentskom kulturnom centru Novog Sada tradicionalnom berzom stripa. Vrata Fabrike tokom vikenda biće otvorena svim ljubiteljima devete umetnosti, koji će biti u prilici da se upoznaju sa brojnim poznatim izdavačima i velikanima stripa sa područja Balkana.

 

Ovo je deveta godina za redom da Studentski kulturni centar organizuje Novosadski strip vikend, a direktor SKCNS-a Zdravko Vulin kaže da se njegov kontinuitet nazirao od samog starta, uprkos činjenici da tada čak nije imao ni stalan prostor za realizaciju.

- Neko bi rekao da je bilo teško održati i realizovati festival za ovih devet godina. Neko bi rekao da je to na trenutke ličilo na umetnost u najavi. Uprkos svemu, Studentski kulturni centar dokazuje da i povremena netrpeljivost stilova može da stvori kontinuitet vredan pažnje – smatra Vulin.

Uprkos predrasudi da se mlađe generacije, zaokupirane novim tehnologijama, sve manje interesuju za strip, Fabrika se juče napunila srednjoškolcima i studentima koji su dokaz da interesovanje za devetu umetnost među mladima ne jenjava. Strip umetnik Dejan Nenadov, koji živi i radi u Holandiji, upravo ovo vidi kao jednu od najzanimljivijih pojava na srpskoj strip sceni.

- Fascinira me činjenica da interes za strip kod nas još uvek opstaje, ne samo među ljudima moje generacije, već i među daleko mlađima od mene, pored svih problema od kojih su neki specifično naši, a neki globalni. O konkurenciji kojoj je strip danas izložen, od interneta, do drugih masovnih medija da i ne govorim – navodi Nenadov.

Novosadski strip vikend je, pored Nenadova, u Srbiju vratio i čuvenog Gradimira Smuđu,  koji živi u Francuskoj, a danas u 19 časova ugostiće i gošću iz Litvanije Uju Šibuju, crtačicu stripa „Predodređeni“, za koji je scenario pisao Predrag Đurić. Na festivalu takođe gostuju neki od najpoznatijih domaćih izdavača koja se specijalizuju za promociju dela devete umetnosti, kao što su Darkvud, Omnibus i Besna kobila. Biće predstavljeni i strip časopisi Perabelum iz Republike Srpske, Strip epoha iz Kikinde i Stripolis iz Zrenjanina.

Oni koji žele da sa sobom ponesu unikatan suvenir, Fabriku bi trebalo da posete danas u 16 časova, kada će gosti festivala crtati za Novosađane. Strip vikend ove godine neće biti ograničen samo na prostor Studentskog kulturnog centra. Posetioci kluba Kvorter biće u prilici da prisustvuju berzi vinila, dok će u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biti izložena postavka pod nazivom „Nemački strip u Vojvodini između dva rata“.

Nema komentara

Napišite komentar