„Aya of Yop City” od stripa do filma

autor: Tanja Radovanović 0

Film „Aya of Yop City” snimljen po istoimenom stripu, prikazan je 7. septembra na Brod teatru. Ovaj događaj odigrao se u okviru festivala „Novosadski strip vikend”.

(facebook.com, zvanična stranica festivala)

„Aya of Yop City” je francuski animirani film, koji prati živote devojke Aje i njenih drugarica. Radnja ovog filma odvija se krajem 1970. godine, a smeštena  je u grad Jopugon koje se nalazi u Obali Slonovače. Seriju ovih stripova pisala je Margerit Abue, a ilustracije je uradio njen muž Klement Obreri. Stripovi su izdavani u periodu od 2005. do 2010. godine, nakon čega je snimljen film.

– Ekranizacija stripa odigrala se 2013. godine. Film je producirala Margerit Abue koja je ujedno i pisala seriju stripova o devetnaestogodišnjoj Aji koja živi u takozvanom Yop gradu. Ovaj film je 2014. godine nominovan za najbolji animirani film na 39. Cezar nagradama koje dodeljuje Francuska akademija filmskih umetnosti– poručuju iz Francuskog instituta u Novom Sadu.

Ljubitelji ove serije stripova ovog puta imali su priliku da omiljene junake vide na ekranu, pa je ovaj dograđaj zainteresovao mnoge.

– Stripove obožavam od malena, a „Novosadski strip vikend” posećujem već nekoliko godina unazad. Strip „Aya of Yop City” sam pročitao i ako se ne varam drugi je u nizu sjajnih stripova o ovoj devojčici. Moram da priznam da mi je strip malo bolja verzija, ali sam ipak zadovoljan i filmom– rekao je jedan od posetilaca, Slobodan Topalović.

Ovaj događaj je jedan u nizu koji su organizatori „Strip vikenda” pripremili za zainteresovane, te pored izložbi koje mogu da se vide na raznim lokacijama u gradu, ljubitelji mogu da se upoznaju sa predstavnicima izdavačkih kuća Čarobna knjiga, Darkwood, kao i sa izdavačima Alan Forda i mnogih drugih stipova.

Ovo je inače deseti po redu „Novosadski strip vikend”, koji organizuje Studenski kulturni centar Novi Sad. Za cilj ima promociju autora iz Srbije i okruženja. Ova manifestacija je početkom nedelje otvorena izložbom Aleksandra Jovanovića na Francuskom institutu, a zatvoriće se 10. septembra celodnevnim dešavanjima u Studentskom kulturnom centru „Fabrika”.

Nema komentara

Napišite komentar