˝Državni posao˝ na pozorišnim daskama

autor: Tamara Bojić 0

Čuveni trojac televizijske emisije "Državni posao" koji čine Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković  preselio se na pozorišne daske. Predstavu je režirao Petar Jovanović, dramaturg je Svetislav Jovanov, a tekst su pisali sami “arhivatori”. 

Nakon četiri odigrane predstave u punoj Velikoj sali Pozorišta mladih, autori kažu da su prezadovoljni reakcijom publike, ali ističu i da su imali strah kako će sve proteći. "Zadovoljni smo jako, jer smo bili malo u frci da li je to sve što smo mi pisali toliko smešno. Prvi put smo mi ovako dugo lajv, da sat i po treba da pričamo, pa smo se bojali hoćemo li se setiti svega, ali super je prošlo, ja sam prezadovoljan" preneo nam je nakon predstave svoje utiske Dejan Ćirjaković, poznatiji kao Boškić.

Sudeći prema reakcijama publike, razloga za strah nije bilo, jer su  ih pozdravili višeminutnim aplauzom i nekoliko puta vraćali na bis.

Forma predstave ne razlikuje se mnogo od televizijske emisije, a to je prikaz radnog dana trojice arhivatora uz njihove duhovite i satirične opaske na dešavanja u firmi i društvu uopšte. Radnja predstave smeštena je u čuveno arhivatorsko odeljenje, u podrum jedne nepostojeće firme koja  propada, a jedino rešenje nalazi se u privatizaciji, koja za Čvarkova i Torbicu ne dolazi u obzir, i boriće se protiv nje svim sredstvima. Publika prvi put ima priliku da vidi neke od sporednih likova, koji čekaju i više od 30 godina na rešavanje predmeta. Autori se tokom predstave prisećaju i nekih davnih, za njih mnogo srećnijih vremena kada su bili na visokim i odgovornim funkcijama u svojoj firmi. Neočekivani obrt i pravo iznenađenje na samom kraju je uspeh Čvarkova i Torbice da od Boškića načine pravog muškarca, kojeg više niko, pa čak ni oni, ne može da ponižava i pravi budalom.

Uz standardnu ekipu u predstavi se pojavljuju i glumci Slavica Vučetić, Marija Mitrović, Ervin Hadžimurtezić i Dejan Šarković, sa kojima kažu da su imali odličnu saradnju tokom pripremanja predstave. "Oni su nam dosta pomogli. Malo su glumačku sujetu stavili na stranu, što je veliki plus. Objasnili su nam kako se neke stvari rade, kako treba da izgovorimo nešto, kako da uradimo, da bi to sve izgledalo mnogo bolje, jer mi nismo glumci", objašnjava za naš portal Dimitrije Banjac, poznatiji kao Đorđe Čvarkov, glavni arhivator.

Karte za dve izvedbe u decembru već su rasprodate, a za januar će moći da se kupe tek od 25. decembra.

Nema komentara

Napišite komentar