Život na ivici

autor: Božidar Milovac 0

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci biće održan od 24. do 27. avgusta. Ovo je njegovo 29. izdanje po redu, dakle postoji još od 1995. i ove godine se održava pod sloganom ,,Na litici''. Foto: FEP InstagramFoto: FEP sajt - volonteri

Bačka Palanka nema pozorište, ni muzej, ni (funkcionalan) bioskop i iz godine u godinu sve se manje značaja pridaje održavanju kulture u gradu, toliko da smo došli do nivoa gde opština ove godine ne dodeljuje sredstva ni jedinoj kulturnoj manifestaciji koju imaju.

Razlog za ovu odluku je sasvim prost – pokazali su se politički nepodobnim, organizatori festivala su u svojstvu građana prisustvovali građanskom protestu i na to dobili sasvim jasan, očekivan i ništa manje zabrinjavajuć odgovor – pretnje putem društvenih mreža i na kraju i manjak sredstava koji pružaju određenu finansijsku sigurnost festivalu koji već skoro tri decenije van tog novca, za sve ostale neophodnosti sastavlja kraj sa krajem i postoji pre svega zahvaljujući dobroj volji i upornosti svih angažovanih.

 

Foto: FEP sajt - prvo izdanje festivala

Rediteljka Sonja Petrović, druga po redu direktorka FEP-a je u razgovoru sa Danasom istakla i zanimljivost – naime, FEP je do sada dobio dve Oktobarske nagrade opštine Bačka Palanka za izuzetan kulturni doprinos i sa takvim statusom, do skora su se održavali sastanci i davala usmena obećanja, nakon prošlogodišnjeg javnog zahteva da se FEP uvrsti u manifestacije od lokalnog značaja, odnosno da mu se obezbedi kontinuirano finansiranje van konkursne procedure te i da im se obezbede stalne prostorije za rad. Ipak, nesrećno vreme koje živimo udarilo je i na ovo. Nakon kontinuiranih protesta i zahteva za smenu predsednika opštine Branislava Šušnice, iza kojih je stao i FEP, stiče se utisak kao da su opština i njen predsednik lično ušli u direktan sukob sa jedinom manifestacijom koja održava kulturni imidž grada. Problem sa prostorom je višegodišnji i uprkos angažmanu da se taj problem reši, izgledi za to su sve manji uzevši u obzir vladajuću strukturu u gradu te i njihov odnos prema festivalu.

Foto: FEP sajt - volonteri

Tone sakupljenog otpada, tone sjajnih predstava i volontera, tone zadovoljne dece, sve je to podrazumevani deo programa svake godine festivala pa nema sumnje da nas isto čeka i ove godine. Ovogodišnji festival otvara predstava ,,Error 404'' (Greška 404) nastala u produkciji španskog pozorišta iz Malage – Angelese de trapo i ona se igra u 17.00 časova (a potom i u 20.00 časova) u DS Proscenijumu.

Foto: FEP Instagram

Zvanično saopštenje festivala najbolje uokviruje sve što se dešava oko njega - FEP svoje 29. izdanje posvećuje istraživačkim formama, hrabrim temama i hrabrim ljudima, jer Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade posle 28 godina borbe za postojanje najbolje zna kako je stvarati na margini. Vidimo se na litici, iza nje je ili veliko prostranstvo ili ništa.

Nema komentara

Napišite komentar