„Želimo bolji svet!" Predstava „Devojčice” na festivalu „Upad”

autor: Marija Bulić 0

Treće veče pozorišnog festivala „Upad” publika je imala priliku da pogleda predstavu „Devojčice” u produkciji Reflektor teatra.

Foto: Marija Bulić

Predstava prati priču 10 devojčica kroz odrastanje i problematizuje položaj žena u našem društvu kroz teme roda, vere, feminizma, rodno zasnovanog nasilja, (ne)ravnopravnosti… Ova dokumentarna predstava kreirana je kroz višemesečni rad na ličnim pričama, umetnički i kreativni proces ali i kroz istraživanje nijih samih. 

Glumice govore o svojim pričama iz detinjstva koje kroz pozorište žele da podele sa publikom svoje događaje i iskustva o odrastanju, ali i da ohrabre mlade žene i pošalju snažnu poruku da devojke mogu sve. Ideja predstave je da osnaži devojčice, mlade devojke i žene da jedan drugoj budu podrška i saveznice u razbijanju predrasuda i stereotipa sa kojima se one susreću kroz čitav život. Devojke na scenu donose i teme koliko je danas zapravo skupo biti devojčica, kako je to odrastati u različitim gradovima širom Srbije i kako je biti neshvaćen u društvu.

Foto: Marija Bulić

Ovaj komad premijerno je izveden krajem novembra 2022. godine, a od tada igran je u mnogim gradovima širom Srbije. Režiju i dramaturgiju potpisuje Milena Bogavac, muziku, koja zauzima značajan deo ove predstave, radila je Bojana Vunturišević, a scenski pokret potpisuje Đorđe Živadinović Grgur.

Nakon predstave organizovan je i razgovor sa glumicama gde su one istakle da je ovaj komad jako bitan deo njihovog života, baš iz tog razloga jer su svoje priče, koje ih se i te kako tiču, imale priliku da podele sa publikom. Takođe, naglasile su da je rad na komadu bio izuzetno lep, ali i zahtevan.

Nema komentara

Napišite komentar