Umeće prvog reda glumačke veštine

autor: Jelena Božić 0

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje „Predrag Peđa Tomanović 2015”, koja se dodeljuje svakog 17. januara, dobila je Marija Medenica, za ulogu Ivone, kneginje burgundske, u istoimenoj predstavi, u režiji Radoslava Milenkovića.

Foto: Jelena Božić

Nagrada joj je uručena neposredno pred prikazivanje „Uježa”, Nušićeve predstave, u Srpskom narodnom pozorištu. Pozorišni kritičar Igor Burić je u svom tekstu Marijinu izvedbu opisao sledećim rečima: Marija Medenica gotovo bez reči uspeva da dočara svu beznadežnost isfoliranog života, uspeva da svojom pojavom odiše likom koji igra, što je vrsno umeće prvog reda glumačke veštine.

Medenica se zahvalila na prilici da tumači ovaj lik objasnivši da je Ivona specifična uloga:

– Stvarno je posebna i odgovara svima nama u ovom trenutku jer je to neka uspavana mudrost koja mora da zaćuti pred napadom besmisla koje nas okružuje – a zatim je dodala da su sve njene kolege, na neki način, igrale njenu ulogu, a da je ona njima odgovarala, te da ova nagrada pripada celom ansamblu predstave.

Nagrada „Predrag Tomanović” dodeljuje se i najboljem studentu, a ove godine dobila ju je Bojana Mladenović koja je na master studijama sa prosečnom ocenom 10.

Foto: Jelena Božić

Nakon dodele nagrada odigrana je predstava „Ujež”, takođe u režiji Radoslava Milenkovića. Igrali su Dragomir Pešić, Gordana Jošić-Gajin, Jovana Mišković, Marko Savić, Marija Medenica i drugi. Glavna junakinja „gdja Lazić”, je upravnica udruženja „Ujež” koje se zalaže sa porodicu kao stub društva. Međutim, „Lazićka”, zaboravlja na sopstvenu porodicu i ne primećuje ono što joj se zapravo dešava u životu. Predstava odlično pokazuje koliko čovek može da bude zaslepljen skupim haljinama, navodnim položajem i zavisnošću od tuđeg mišljenja.

Takođe je prikazana međusobna udaljenost članova porodice gde se čak i najvidljivije stvari mogu vrlo dobro sakriti. Kroz duhoviti ton, prikazan je ozbiljan problem i osobine porodice koja u žurbi za ostvarivanjem sopstvenih želja i poriva gubi povezanost i tone do tragičnog kraja. Tako „gdja Lazić”, na samom kraju, gde joj se raspada cela porodica, odlazi opet na sednicu.

Predstava je modernizovana i tekst je usklađen današnjem govoru, ali to nije umanjilo kvalitet sadržaja, što je Milenković ponovo pokazao.

Nema komentara

Napišite komentar